Novak dostigao Lendla, lovi McEnroa

Đoković nakon titule u Miamiju

Novak dostigao Lendla, lovi McEnroa

Veliki turnir u Miamiju se igra u Crandon Parku od 1985. godine. Od tada do večeras su samo dva igrača uspjela odlučujući set dobiti sa nulom. Od 1985. godine do 1992. godine finala su se igrala na tri dobivena seta, kasnije na dva. Od 1997. godine opet su finala na tri, dok je od 2008. godine na sceni završnica u dva.

Andre Agassi je uspio 2001. godine pobjediti Jana-Michaela Gambilla 7–6(4), 6–1, 6–0, dok je Novak savladao Murraya 7–6(3), 4–6, 6–0. Za Novaka se može napisati da je prvi od svih tenisera koji je ostavio protivnika na nuli od svih koji su slavili u dva dobivena seta.

Ova titula je Novaku 22. u karijeri kada su u pitanju turnir iz Masters serije, čime je na vječnoj listi dostigao legendarnog Ivana Lendla, pa su sada ispred njega samo Rafael Nadal (27) i Roger Federer (23). Od ponedeljka Novak počinje svoju 40. uzastopnu sedmicu na broju jedan, 141. u karijeri po čemu je stigao Nadala. Roger Federer je i dalje nedodirljiv sa 302 sedmice na broju jedan. Sampras je bio prvi teniser svijeta 286. sedmica, Ivan Lendl 270, Connors 269.  Za sada je Novak najbliži Johnu McEnrou (170)


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.