Od Lisabona do Londona
Federer se približio Lendlu i Samprasu

Od Masters Cupa do ATP Finalsa

Od Lisabona do Londona

M. Maksimović

Danas u Londonu počinje završni turnir osmorice najbolji tenisera i ovo je posljednja prilika da se podsjetimo šta se događalo na ovim turnirima koji su se igrali posljednjih devet godina.Nakon što se završila era turnira koji su se igrali u Frankfurtu i Hannoveru, na sceni smo imali Masters cup koji je svoje prvo izdanje imao u Lisabonu.

Pobjednik je bio Gustavo Kuerten koji je tih godina vladao u Roland Garrosu.Kuerten je u Lisabonu igrao vrhunski tenis, pa je u polufinalu dobio Samprasa, u finalu Agassija.Domaćini, gradovi završnog Masters Cupa su se mijenjali,svake godine, pa je nakon Lisabona domaćin bio Sydney.Australci su imali Raftera i Hewitta, tu je bio Agassi, Ivanišević, Kuerten, ali su iznenadili Grosjean i Ferrero. Francuz je na kraju igrao finale, ali nije imao šanse protiv Hewitta.Australac je sa 5-0 zaključio nastup u Sydneyu.

Šangaj je prvi put najbolju osmoricu ugostio 2002.godine. Igrala su čak tri Španca, bio je Hewit, Federer, Agassi.U grupnoj fazi smo vidjeli dosta neizvjesnih mečev, baš kao i u polufinalu. Hewitt je sa 7-5,5-7,7-5, slavio protiv Federera, Ferrero je savladao Moyu također u tri. Finale bilo neočekivano uzbudljivo jer se Ferrero vratio nakon što je izgubio prva dva seta. Na kraju je odluka pala u petom, Australac je odbranio naslov.

Sljedeće godine donose dominaciju Federera.Roger je u Houstonu u dva nastupa imao omjer 10-0. Houston je bio dvije godine zaredom domaćin, ali se ne može reći da je publika uživala. Igralo se na otvorenom, na brzoj podlozi, mečevi su prekidani zbog kiše, za ljubitelje tenisa u Evropi vremenska razlika je kvarila uživanciju.Prvi Masters Cup Federer je osvojio sredivši Agassija 3-0, drugi Hewitta.

Svoju dominaciju Federer nastavio i u Šangaju koji će narede četiri godine biti domaćin. na onom koji se igrao 2005.godine učestvovala su čak četiri Argentinca, Nalbandian, Coria, Puerta i Gaudio i jedan je morao osvojiti, a to je bio David Nalbandian. U vrhunskom finalu koje je trajalo pet setova, Nalbandian je kreirao najveći preokret u finalima Mastersa, pobjedivši Rogera Federera 3-2.Po setovima je bilo 6–7(4), 6–7(11), 6–2, 6–1, 7–6(3).

Nakon toga poraza u finalu, Federer je nanizao nova dva naslova, jedan je izborio protiv James Blakea, jedan protiv Davida Ferrera. Blake je 2006.godine u polufinalu razvlastio Nalbandina, dok je Roger skinuo Nadala u dva seta.To je isto uradio 2007.godine u polufinalu,dok je iznenađujuće David Ferrer savladao Roddicka u drugom polufinalu. U finalu nije bilo dileme.

Posljednji put se u Šangaju igralu 2008.godine. Nadal je odustao od nastupa  zbog povrede, Murray je zaustavio Federera na putu prema finalu.Na kraju su se u finalu našli Đoković i Davydenko,slavio je Novak 6-1,7-5.

I onda je stigla prošla godina i turnir u Londonu. Turnir koji je možda podsjetio i na one najbolj dane ovog turnira iz Frankfurta ili hannovera. U Londonu se igralo pod nazivom ''ATP World Tour Finals''. Igrao se vrhunski tenis tokom  cijelog turnira, Nadal je ostao na nuli, Murray nije ušao u polufinale, ali jesu Federer, Davydenko, Del Potro i Soderling. Davydenko i Del Potro su prošli u finale, Rus je na kraju bio najbolji.Danas u Londonu nema Davdenka, Del Potra, ali su tu Rafa, Roger, Novak, dva Andyja, Berdych,Soderling, Ferrer.Društvo koje garantuje spektakl. 

Teniseri sa najviše pobjeda:
1.Ivan Lendl  39-10    
2.Boris Becker 36-13    
3.Pete Sampras  35-14    
4.Roger Federer 27-5    
5.Illie Nastase 23-3    

Teniseri sa najboljim omjerom:
1.Ilie Nastase 23-3
2.Roger Federer 29-7
3.Ivan Lendl 39-10
4.Brian Gottfried 9-3
5.Boris Becker 36-13

Teniseri sa najviše titula:
1.Ivan Lendl  5 (1981-82,'85-'87)
Pete Sampras  5 (1991,'94,'96-97,'99)
3.Roger Federer 4 (2003-04,'06-07)
4.Ilie Nastase 4 (1971-73,'75)
5.Boris Becker 3 (1988,'92,'95)
Prisjećanje na finale iz 2005.godine:
Prisjećanje na prošlogodišnje finale:



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti