Fantastično finale u Miamiju sve dok Kvitova nije odlučila da razbije Rybakinu

Briljira i u 33. godini

Fantastično finale u Miamiju sve dok Kvitova nije odlučila da razbije Rybakinu

E. Škorić

Iskusna češka teniserka Petra Kvitova (33) prekinula je niz od 13 pobjeda Elene Rybakine i osvojila svoj deveti naslov WTA 1000 na Miami Openu i time zapečatila svoj povratak među Top 10.

Rybakina je zbog prethodnih mečeva i sjajnih servisa došla u poziciju da finale Miamija dočeka kao favoritkinja, no Kvitova je pokazala klasu i došla do titule.

Kvitova je s 33 godine postala najstarija prvakinja Miamija od Serene Williams 2015. U ponedjeljak će se vratiti među 10 najboljih po prvi put od septembra 2021. godine.

U svom 13. pojavljivanju u glavnom žrijebu u Miamiju i 99. na WTA 1000 turniru, Kvitova je osvojila svoj deveti WTA 1000 naslov i produžila svoj impresivni rekord u finalu WTA Toura na 30-11.

Njena pobjeda nad Rybakinom bila je 60. pobjeda u Top 10 njenoj karijeri, iza samo Venus Williams i Victorije Azarenke među aktivnim igračicama koje imaju više pobjeda nad rivalkama iz Top 10.

Kvitova je prošla kroz dramatičan uvodni set od 67 minuta, u kojem je neuspješno servirala za set pri rezultatu 5:4 prije nego što je na kraju spasila ukupno pet set lopti u dugom tiebreaku i došla do rezultata 16:14.

Oglasi

Osvojeni set u teškom i iscrpljujućem tie-braku kao da je dao krila Čehinji, koja je potom počela da igra briljantno, ostavivši bez prave šanse Rybakinu.

Povela je s 3:0, potom je Rybakina osvojila jedan gem i imala brejk šansu da se u potpunosti vrati, no ne koristi je i više nije bilo spasa. Na kraju je Kvitova u osmom gemu brejkom došla do 6:2 i velikog slavlja.

Rybakina je u finale stigla sa savršenim omjerom 7-0 u tiebreakovima, ali Kvitova je imala razloga za samopouzdanje. Čehinja je ove sezone imala 6:2 u tiebreakovima i servirala je više od 70 posto u prvom setu.

Rybakina je prvi set završila sa 16 winnera, uključujući 10 aseva, ali je zabilježila 18 neprisiljenih pogrešaka. Kvitova je bila daleko urednija, servirala je na 79 posto za set i pogodila 17 winnera uz 11 neprisiljenih pogrešaka.

Na kraju je nakon sat i 42 minute Kvitova nadigrala Kazahstanku i u 33. godini igra fantastičan tenis dvostruka osvajačica Wimbledona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi