Rođena bez više od pola prstiju na rukama i nogama ali napreduje na teniskoj WTA ljestvici
Francesca Jones pravo je čudo

Francesca Jones pravo je pravcato sportsko čudo

Rođena bez više od pola prstiju na rukama i nogama ali napreduje na teniskoj WTA ljestvici

Danas su počele kvalifikacije za Australian Open, prvi teniski Grand Slam sezone. 

Kao i svaki put u mnoštvu mečeva ima i onih koji su veća ili manja iznenađenja no jedan rezultat današnje prve runde kvalifikacija bode oči, posebno kada se zna pozadina priče britanske tenisačice Francesce Jones.

Ona je danas bez većih problema s terena počistila nadaleko iskusniju rumunsku igračicu Monicu Niculescu pa iako je u kladionicama kvota na pobjedu Britanke bila jako velika ni to ne bi bila velika senzacija bez priče koja prati ovu 20-godišnju Britanku. Naime, Francesca je rođena s po 4 prsta na rukama, a na stopala obje noge ima sve skupa samo 7 prstiju. Ova mlada tenisačica bori se s bolešću zvanom ektodermalna displazija poznatijom kao EEC sindrom. Ovu mladu djevojku pratile su brojne operacije i prognoze kako se nikada neće moći baviti sportom, tenisom posebno. Ipak, Francesca već 4 godine igra i to odlično na ITF razini što joj je donijelo 241. mjesto na WTA ljestvici. Današnja pobjeda nad Niculescu svakako je njen najveći trijumf karijere i prva pobjeda na kvalifikacijama za Grand Slam turnir uopće.

Ova mlada djevojka primjer je kako ni bolest ni hendikepi nisu dovoljno jaki u usporedbi s velikom voljom, vjerom u sebe i istrajnošću. Što drugo reći nego veliko bravo za Francescu!!!

Top Komentari

zajid08
E svaka cast djevojko, pored toliko hendikepa uspjeti u ovom sportu, to je primjer borbe i mentalne snage
7 0
user1583752673
Ovakvi nam tekstovi trebaju a ne Wande i Dilette
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi