Sve je Roger možda zaboravio na kraju karijere, samo nije davno obećanje dato dječaku Ahmadu

"Najsretnijih 10 minuta u životu"

Sve je Roger možda zaboravio na kraju karijere, samo nije davno obećanje dato dječaku Ahmadu

E. Škorić

Dječak Izyan "Zizou" Ahmad vjerovatno nikada nije ni zamišljao da će pitanje koje je postavio velikom Rogeru Federeru na US Openu 2017. dovesti do "najboljeg dana u njegovom životu".

Te 2017. godine je odvažni dječak, perspektivni mladi teniser, po imenu Izyan Ahmad, s nadimkom Zizou, postavio Rogeru Federeru važno pitanje tokom press konferencije na US Openu.

"Možeš li, molim te, nastaviti igrati osam, devet godina kako bih jednog dana mogao igrati s tobom kad postanem profesionalac?", pitao je dječak Švicarca.

"Da!", uzviknuo je Federer.

"Je li to obećanje?", drugo je pitanje Ahmada, a Švicarac se nasmijao, pa mu odgovorio: "Obećavam".

Pet godina kasnije, u partnerstvu sa svojim sponzorom i italijanskom prehrambenom kompanijom Barillom i agencijom Boomerang, Federer je taj dogovor ispoštovao na poseban način. Čini se da je bio svjestan da je karijera gotova, ali za kraj je htio da ispoštuje obećanje dato dječaku čiji snovi tek treba da se ostvare.

Oglasi

U junu je tako Ahmad avionom prebačen u Zurich na trening, ili je barem tako mislio i tako su mu ovaj put predstavili. Dok je Federer potajno promatrao svaki njegov pokret, on nije bio ni svjestan šta se dešava. Sve je u tajnosti snimano i nastala je kasnije fantastična reklama sa preko pet miliona pregleda. Njome je stavljena tačka na i na impresivnu Rogerovu karijeru, ali se njom također otvaraju velika vrata za malog tenisera. 

Na snimci se vidi da su mladić i njegov trener otišli u restoran u Švicarskoj. Konobar je mladog tenisera zamolio za fotografiju, a kada se kraj njega pojavila žena, šefica restorana, nosila je majicu s njegovim likom. Dječak je tada izgledao uzbuđeno. "Ovo je najbolji dan u mom životu", rekao je treneru.

Nedugo nakon toga, konobar je dječaka odveo u obližnji dvor. Tamo ga je čekalo mnoštvo navijača koji su skandirali njegovo ime. Rečeno je Ahmadu da će imati veliku podršku protiv jakog rivala. Bio je zbunjen, a onda je ugledao Rogera Federera.

Dječak nije mogao vjerovati šta se događa, odmah su mu potekle suze na oči i uhvatio se za glavu. Njih dvojica su se srdačno zagrlili.

Oglasi

"Drago mi je što te vidim, dobrodošao u Švicarsku", pozdravio je dječaka Federer. "Vau, o moj Bože, hvala ti. Tako sam uzbuđen", rekao je Ahmad.

Nakon meča, Ahmad je bio oduševljen.

"Bilo je impresivno. Roger Federer je bio jako ljubazan, dao mi je puno savjeta za moju tenisku karijeru. Bio je vrlo skroman i to je bilo najboljih deset minuta u mom životu", rekao je Ahmad.

A onda je na Instagramu Federeru čestitao rođendan. "Hvala vam gospodine Federer za najbolji dan u mom životu, za ove uspomene i jako sam vam zahvalan što ste održali svoje malo obećanje! Sretan ti rođendan".

"Snovi se ostvaruju. Nastavi", napisala je nakon ovog događaja na Twitteru Billie Jean King, bivša američka teniserka, osvajačica 12 Grand Slam turnira u singlu.

Oglasi

Mladić je trenutno najbolji teniser u kategoriji U-12 u Sjedinjenim Državama. Trenira u teniskoj akademiji John McEnroe. Vjerovatno je malo ko tokom njegovog meča s Rogerom Federerom shvatio da će Švicarac mjesec dana kasnije završiti karijeru.

Roger Federer jedan je od najuspješnijih i najboljih tenisera u povijesti. Švicarac je u karijeri osvojio čak 103 turnira, što je drugi najbolji rezultat u povijesti tenisa. Samo je Amerikanac Jimmy Connors osvojio više naslova.

Federer je osvojio čak 20 Grand Slam turnira. Švicarac je šest puta osvajao Australian Open (2004, 2006, 2007, 2010, 2017, 2018), jednom French Open (2009), osam puta Wimbledon (2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2012, 2017.) i pet puta na US Openu. Samo Rafael Nadal (22) i Novak Đoković (21) imaju više Grand Slam naslova od Federera.

Ovaj 41-godišnjak bio je vodeći na ATP listi 310 sedmica. Federer je ostao svjetski broj jedan rekordnih 237 uzastopnih sedmica. Posljednjih godina, međutim, rijetko je igrao zbog zdravstvenih problema, ali ostaje kao jedan od najvećih koji su ikada držali reket u ruci.

Top Komentari

katalonac35
Najveci svih vremena...
2 0
Fino alla Fine
Naklon do poda Fedex
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi