Pobjeđivao Federera, bio u vrhu teniskog svijeta, a sada s puškom u ruci ide da brani svoje

Ukrajinac je spreman

Pobjeđivao Federera, bio u vrhu teniskog svijeta, a sada s puškom u ruci ide da brani svoje

Edmir Škorić

Bivši ukrajinski teniser Sergiy Stakhovsky spreman je da ide u rat.

Stakhovsky je kazao kako se prijavio da se pridruži vojnim rezervama Ukrajine u ratu protiv Rusije, iako priznaje da nema nikakvo vojno iskustvo.

On je svojevremeno bio 31. igrač svijeta, 2013. godine se proslavio pobjedom nad Rogerom Federerom, a sada s tugom prati dešavanja u rodnoj zemlji i spreman je da uzme pušku u ruke i krene u odbranu od agresora iz Rusije.

"Naravno da želim da odem tamo i da se borim. Prijavio sam se prošle sedmice u režervni sastav. Nemam vojnog iskustva, ali privatno imam iskustva s oružjem", rekao je Stakhovsky, koji brine za svoju porodicu.

"Moj tata i brat su hirurzi, pod stresom su, ali često razgovaram s njima - spavaju u podrumu", dodao je Ukrajinac.

Oglasi

36-godišnjak je pozvao ljude diljem Evrope da prosvjeduju protiv ruske invazije gdje god i kako god mogu.

"Za naše oružane snage je bitno što nisu sami barem u medijskom okruženju, ali budimo realni, prošlo je osam godina rata s Rusijom, gdje je sve to bilo osam godina? Niko od nas nije vjerovao da se može opet dogoditi, a ipak se dogodilo. Niko od evropskih ili svjetskih čelnika nije spreman pomoći".

Među nekoliko već najavljenih sportskih sankcija protiv Rusije, finale Lige prvaka 2022. igrat će se u Parizu nakon što je utakmica premještena iz Sankt Peterburga, dok je otkazana utrka Formule 1 za Veliku nagradu Rusije u Sočiju.

Ukrajinska teniska zvijezda Elina Svitolina kaže da njeni ljudi žive "užasnu noćnu moru" i pozvala je svijet sporta da učini sve što može da pomogne.

Ruski teniser Daniil Medvedev, koji je sada na broju jedan, poziva na mir i smatra da rat nikome ne treba, a njegov sunarodnjak Andrej Rubljov je nedavno na kameri napisao poruku mira.

"Bez rata, molim", napisao je na objektivu kamere nakon što je u petak pobijedio Poljaka Huberta Hurkacza i izborio finale teniskog prvenstva u Dubaiju.

Top Komentari

user1639597140
Bravo
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi