Pala na doping testu: Suspendovana deveta teniserka svijeta!

Rumunka u problemu

Pala na doping testu: Suspendovana deveta teniserka svijeta!

Eldar Ganibegović

Nekada prva, a danas deveta teniserka svijeta, Simona Halep, pala je na doping testu.

Međunarodna agencija odgovorna za čistoću sporta (ITIA) objavila je u petak da je u A i B uzorcima uzetim na US Openu otkrivena prisutnost zabranjenog roksadustata.

Roksadustat povećava endogeno stvaranje eritropoetina, stimulira stvaranje hemoglobina i crvenih krvnih stanica, pa se stoga koristi protiv anemije.

ITIA je 31-godišnjoj Halep privremeno suspendovala pravo igranja, tako da se trenutno deveta teniserka svijeta ne može natjecati.

"Tijekom cijele moje karijere nikada mi nije pala na pamet misao o varanju, jer je to potpuno suprotno svim vrijednostima s kojima sam odgojena. Osjećam se potpuno zbunjeno i izdano u ovoj nepravednoj situaciji", objavila je Halep na Twitteru, te suspenziju nazvala najvećim šokom u svom životu.

Podsjetimo, Halep nije ni nastupala nakon ispadanja u prvom kolu US Opena od Ukrajinke Darije Snigur, a taj meč igran je 29. augusta.

Nakon toga je Halep imala estetski zahvat kod plastičnog hirurga, zbog čega je objavila da neće nastupati do kraja sezone.

Suspenzija je za sada privremena, a ostaje za vidjeti šta će na kraju biti sa Simonom i da li će dobiti neku veću suspenziju. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi