Šta li će to biti: Mijenja se duga tradicija Wimledona
Mahut i Isner odigrali su najduži meč u historiji upravo na Wimledonu

Uvodi se tie-break u zadnjem setu

Šta li će to biti: Mijenja se duga tradicija Wimledona

Dugo su organizatori Wimbelodona odolijevali zubu vremena i prkosili pameti, no i oni su popustili.

Organizatori su naime donijeli odluku da od naredne godine uvedu tie-break u odlučujućem setu meča, saopćeno je iz All England Cluba.

Na taj način prekinuta je tradicija da se igra dok jedan teniser ne napravi dva gema razlike u petom kod muškaraca, a u trećem kod žena.

Odluka je došla nakon ovogodišnjeg polufinala kada je Južnoafrikanac Kevin Anderson pobedio Amerikanca Johna Iznera 26:24 u petom setu, pre nego što je manje od 48 sati kasnije izgubio od Novaka Ðokovića u meču za trofej.

"Analizirani su podaci iz protekle dvije decenije i morali smo donijeti ovakvu odluku. Iako je rijetkost da se peti set oduži, shvatili smo da bi se mečevi trebali okončatii u razumnom roku", saopćeno je.

Na Wimbledonu čija je podloga najbrža što odgovara dobrim serviserima, odigran je i najduži meč u historiji, Isner je savladao Mahuta 2010. nakon što je peti set okončan rezultatom 70:68. Okršaj je trajao 11 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi