Kraj maratonskim mečevima: Wimbledon uvodi tie-break u petom setu
Odluka je donijeta, ali će Wimbledon ipak ostati jedinstven. Tie-break neće biti kao na drugim turnirima, pa će se ipak igrati nešto više gemova (Foto: EPA)

Englezi prelomili

Kraj maratonskim mečevima: Wimbledon uvodi tie-break u petom setu

M. Šljivak

Wimbledon će od sljedeće godine uvesti tie-break u petom setu i tako će konačno doći kraj maratonskim mečevima na najvećem Grand Slamu sezone.

Turnir na Wimbledonu gotovo svake godine donese jedan maratonski meč koji se igra satima, a ove godine Kevin Anderson i John Isner su posljednji peti set igrači čak tri sata. Meč je bio drugi najduži u historiji i trajao je šest sati i 35 minuta.

Rekord drži također Isner koji je 2010. godine u prvom kolu protiv Nicolasa Mahuta meč igrao tri dana, a igrači su ukupno na terenu proveli 11 sati i pet minuta. Isner je slavio 70:68.

To će ostati apsolutni rekord. BBC navodi kako je došao kraj maratonskim mečevima i sada će se pobjednik u petom setu odlučivati tie-breaku.

Ipak, Englezi su se potrudili da ipak naprave jedan izuzetak. Tie-break petog seta se neće igrati kod rezultata 6:6, već kod rezultata 12:12.

Igračima će to sasvim sigurno dobro doći i konačno će Wimbledon imati mečeve na tri dobijena seta koji barem traju normalno vrijeme.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi