"Suprug me morao izvući iz kreveta. Započela sam novi život"

Caroline Wozniacki o svojoj bolesti

"Suprug me morao izvući iz kreveta. Započela sam novi život"

E. Škorić

Bivša teniserka Caroline Wozniacki boluje od reumatoidnog artritisa i sada je otvoreno govorila o tome.

Danska teniserka je 6. decembra ove godine najavila kraj teniske karijere. Posljednji put je igrala na Australian Openu odakle je eliminisana u trećem kolu. Wozniacki je neočekivano završila karijeru u dobi od samo 29 godina. U objavi na Instagramu u kojoj je iznijela ove podatke, Dankinja je obavijestila da odluka nema nikakve veze s njezinim zdravljem.

U intervjuu za "Bild am Sonntag" je ispričala o svojim zdravstvenim problemima.

"2018. godine, kada sam bila na vrhuncu karijere, dijagnosticiran mi je reumatoidni artritis. U januaru iste godine pobijedila sam na Australian Openu i to je trebalo biti moje zlatno vrijeme. Međutim, za vrijeme prije US Opena osjećala sam bolove u zglobovima, stalni umor i druge neobjašnjive bolesti. Gubila sam mečeve koje sam trebao lako dobiti", kazala je Wozniacki.

"Nisam mogla dignuti ruke, bole me ruke i stopala. Imala sam problema s ustajanjem iz kreveta, pa čak i češljanjem. Jednog dana probudila sam se s takvom boli da me suprug morao dignuti iz kreveta. Jednostavno se nisam mogla pomaknuti. Tada je započeo moj dugački put do dijagnoze", dodala je.

"Isprva sam čula da sam iscrpljena zbog gustog rasporeda turnira. Tada su mi rekli da ili nisam u formi, ili sam trudna, ili je to samo stvar moje glave. Ali znam svoje tijelo i znala sam da nešto nije u redu. Napokon, znam da imam sreće. Mnogo godina mnogi ljudi ne mogu čuti dobru, pravu dijagnozu. Kad sam pronašla reumatologa koji je razumio kroz šta prolazim, uspjela sam započeti novi put. Moj novi život. Sada pokušavam sve držati pod kontrolom. Ono što je tipično za reumatoidni artritis je da se njegovi simptomi ponavljaju. To se događa kad sam izuzetno umorna ili kad sam prošla puno stresa. Morala sam naučiti slušati svoje tijelo. Iako bolest povremeno ima prednost, pokušavam dati sve od sebe da bude suprotno", istakla je Wozniacki.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi