Zbog čega su se posvađali Nadal, Federer i Đoković?

Nesuglasice najboljih tenisera

Zbog čega su se posvađali Nadal, Federer i Đoković?

S. Bošković

Teniski Masters turnir u Indian Wellsu zasjenila je svađa između Rogera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Prepiranja tri najbolja igrača svijeta traju već od Australian Opena, a vezana su se predsjednika ATP-a Chrisa Kermodea.

U januaru, 114. igrač svijeta i član Savjeta igrača Vasek Pospisil poslao je e-mail poruku svim teniserima rangiranim između 50 i 100 mjesta na ATP ljestvici, a u njoj se tražio revolt protiv Kermodea. Ta privatna poruka je procurila u medije, a u njoj se govorilo da lošije rangirani igrači ne dobivaju pošten dio nagradnog fonda na velikim turnirima.

"Ovaj sistem je pokvaren i bio je takav od početka otvorene ere tenisa... ATP je zapravo gost na Grand Slam turnirima koji imaju stotine miliona profita, a mi kao nagradu dobijemo manje od 10% toga. Treba nam predsjednik koji zastupa naše interese", sako je jedan dio poemenutog e-maila.

Federer, Nadal i mnogi drugi igrači su se izjasnili da su protiv takve akcije, a većina ih je za vrijeme Australian Opena bila upitana o tome.

Prošle sedmice održan je sastanak Vijeća igrača koji su glasali o poziciji Kermodea.

Federer je pokušavao da porazgovara o tome s Đokovićem, no srbijanski teniser nije imao vremena.

"Pokušao sam da se sastanem s njim prije glasanja, ali nažalost on nije imao vremena. Rekao je da je trenutno zauzet i da se možemo vidjeti naredni dan. Ali, naredni dan se sve već odlučilo".

Glasanje se održalo i tri člana odbora ATP-a i tri člana Vijeća igrača su imala većinu, te su odlučili da će Kermode na kraju godine napustiti svoju poziciji.

Novak Đoković, aktualni broj 1., vješto je izbjegao otkrivanje detalja koji se tiču odlaska Kermodea, no ipak dao je izjavu iz koje se dosta toga može zaključiti.

"Kada imate glasove tri glasa Vijeća igrača i tri glasa uprave, znači da predsjednik ima glas odluke u takvom okruženju. I u većini takvih slučajeva dolazi do sukob interesa. To je nešto s čim se kao grupa moramo pozabaviti".

Rafael Nadal, jedan od najboljih tenisera svih vremena, bio je protiv ove odluke.

"Moje mišljenje je da u slučaju promjene predsjednika zaustavljamo proces razvoja sporta. Vidite, ja u životu, u karijeri, nisam veliki 'fan' promjena u kratkom vremenu".

Federer i Nadal sastali su se u subotu kako bi razgovarali o nastaloj situaciji.

"Zanima me šta se desilo u pozadini i zašto se desilo. Moram razmisliti o tome da se u budućnosti uključim detaljnije u procese, za zaštitu tura ili da se uključim sasvim malo kako bih izbjegao politiku svega toga", rekao je Federer.

Top Komentari

VelaHavle
Ma naravno da je malo Srbce protiv toga, protiv svega... kod njih ti je samo, daj srusi, razvali, unisti, siluj, povrijedi i sl
2 0
husein fejzic
Doko je veliki sportas ali ipak u njegovoj dusi cuci mali cetnicic samo ga potajno drzi sa sebe dok je jos popularan kod sve raje sa balkane bez obzira na vjeru naravno da naginje ka svojim srpcicima
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi