Ima li Roger u svom rezervoaru dovoljno goriva da dođe do magične cifre?
(Foto: EPA) Nakon Dubaija ispred Federera stoji samo jedan čovjek - Jimmy Connors...

Može li se Fedex oprostiti kao najtrofejniji?

Ima li Roger u svom rezervoaru dovoljno goriva da dođe do magične cifre?

Legendarni Švicarac se pridružio ekskluzivnom klubu, klubu koji ima samo dva člana, osvajanjem svoje stote titule (singl) u karijeri.

Do velikoj jubileja Roger Federer je stigao u Dubaiju, a sada se postavlja pitanje - može li prestići legnedarnog Amerikanca Jimmyja Connorsa?

Roger Federer se neće zaustaviti na "stotki" to je sigurno. Ubrzo nakon što je savladao Stefanosa Tsitsipasa u subotu, kako bi podigao stoti pehar u karijeri i to onaj Dubai Duty Free Tennis Championshipa, rezervisao se za učešće na istom turiniru za sljedeću godinu.

Tako će Federer pokušati osvojiti turnir u Dubaiju po deveti put u karijeru, ali će zanimljivo biti vidjeti koliko će još titula skupiti prije nego što se vrati na pomenuti turnir - za 12 mjeseci.

Roger Federer je osvajanjem turnira u Dubaiju (osmi put u karijeri) postao tek drugi teniser koji je u "open eri" prebacio stotinu titula u singlu.

Prvi kojem je to uspjelo je Jimmy Connors koji je do 100. titule u karijeri stigao 1983. godine osvojivši US Open. Na kraju je stao na cifri 109. Dakle, Federeru je potrebno još devet titula kako bi se izjednačio sa legendarnim Amerikancem na vrhu liste tenisera sa najviše osvojenih turnira, dok bi ga sa 10 i prestigao.

S obzirom da Švicarac uopšte odbija govoriti o odlasku u penziju, vrlo je vjerovatno da će njegova karijera potrajati barem do 2020. godine, kada će biti 39-godišnjak.

Može li neuništivi Švicarac osvojiti još 10 titula prije nego što se pozdravi sa "bijelim sportom"?

Federer je u minuloj godini osvojio četiri turnira, a u ranoj fazi ovogodišnjeg Dubaija se poprilično namučio. Uzme li se to u obzir, 10 titula u sljedećih 21 mjesec i ne djeluje baš toliko izgledno. Dakle, ukoliko Fedex želi srušiti Connorsov rekord morat će se zadržati na teniskom terenu i iza 2020. godine. Šta više, morat će ući duboko u 2021. godinu i sa reketom u ruci dočekati i 40. rođendan.

Švicarac je s ogromnim poštovanjem govorio o Connorsu u subotu, čak i nakon što su mu novinari skrenuli pažnju da se na više od pola titula legendarnog Amerikanca danas gleda kao na titule osvojene na turnirima iz ATP 250, Masters 1000 i ATP 500 serija.

"Nikada nije lako osvojiti '250' turnir, pa nije lako ni danas. Ne vidim to kao nešto zbog čeka mu treba bilo šta oduzeti. Mislim da je Jimmy bio izvanredan", istakao je Federer.

Konsultujemo li historijske knjige svjetskog tenisa, možemo vidjeti da je Jimmyju Connorsu bilo potrebno 11 godina da od svoje prve stigne do stote titule. Fedexu je trebalo puno više vremena.

Švicarcu je bilo potrebno šest godina i sedam mjeseci da stigne do svoje prve profesionalne titule, u Milanu januara 2001. Do 50. je stigao u Cincinnatiju u augustu 2007, dok mu je za sljedećih 50 trebalo jedanaest i po godina.

Novak Đoković i Rafael Nadal

Ipak, nije Federeru toliko vremena trebalo zbog manjka kvaliteta. Jednostavno se poklopilo, u njegovoj eri stasala su još dva vrhunska tenisera, vječita pretendenta na broj 1 - Rafael Nadal i Novak Đoković.

I Nadal i Đoković su imali svoje periode suverene dominacije, što je sigurno spriječilo Federara da danas ima i koju desetinu titula više.

Zanimljivo je da je Federer od 2008. do 2018. prosječno godišnje osvajao četiri turnira, a ako se nastavi njegov takav "trend", kraj 2020. godine će dočekati sa 108 titula u karijeri, jednom manje od Connorsa.

Na pomenute statistike, međutim, ne treba gledati kao na pravilo. Federer u 2016. nije osvojio nijednu titulu nakon što je prvi dio sezone propustio zbog operacije koljena, da bi sljedeće godine sedam novih trofeja spremio u svoje vitrine. 2012. ih je skupio pet. Ipak, čini se da je 2018. bolje mjerilo - to je Fedexova "najfriškija" sezona i najbolji primjer za ono što Švicarca čeka u budućnosti.

Dobrim dijelom prethodne decenije, značajan broj velikih titula je pobjegao Federeru zbog činjenice da je Novak Đoković u tom periodu bio dominantna sila svjetskog tenisa, a kada je Srbijancu krenulo nizbrdo (2017. i početak 2018.), Švicarac je osvjio tri grand slama.

Sezona 2017 je bila Federerova najbolja još od 2011, ali nije iznenađenje da je Švicarac osvojio samo jedan veliki turnir u 2018. Đoković se vratio na vrhunski nivo i ponovo mu "pomrsio planove".

Federer zbog toga "proširuje vidike". Naime, ove godine će imati više šansi za uspjeh jer će igrati turnire na zemlji prvi put od 2016. Ipak, i tu Fedexa čeka prepreka - Nadalova birljantnost na toj podlozi. Da stvari budu gore, i sam Federer je ovog vikenda priznao da mu je zemlja najslabija tačka.

Turnir u Dubaiju je bio odlična prilika da se viti nivo Federerove forme i igre u globalu. Poprilično ga je namučio Philipp Kohlscheiber, a isto je pošlo za rukom i Fernandu Verdascu i Marton Fucsovicsu. Federer se tako morao itekako potruditi da dođe do završnih rundi, ali je onda pokazao svoje umijeće protiv Borne Ćorića, a potom i nemilosrdno iskustvo u finalu protiv Tsitsipasa.

Nije Federer bio na najvišem nivou tokom čitavog meča protiv Tsitsipasa, ali nije ni morao biti. Mladi Grk više nije imao snage nakon što je uz dosta napora, samo sedmicu ranije, osvojio turnir u Marseilleu - da ne spominjemo iscrpljujuće polufinale protiv uvijek spremnog na borbu Gaela Monfilsa. Iskusni Federer je to znao i od samog početka meča je stisnuo Grka...

Treba dodati i da je Tsitsipas pobijedio Federara na Australian Openu u januaru, ali je Švicarac naučio iz svojih grešaka u Melbrouneu i uzvratio udarac.

Na kraju treba reći da samo Federer zna da li će ići na "magičnih 110" titula ili je sretan da može u laganom tempu sačekati svoje tijelo da mu poruči - dosta!

Ipak, i posljednja titula u Dubaiju nešto govori. Federer želi nastaviti pobjeđivat, a šta drugo da radi rođeni pobjednik...

Top Komentari

teddy sheringham
Sjajan tekst! Od koga ste prepisali?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti