BMX šou i klasični orkestar na startu staze za spust u Kitzbühelu

Spoj muzike i sporta

BMX šou i klasični orkestar na startu staze za spust u Kitzbühelu

E. Čaušević

Francuz Matthias Dandois je karijeru izgradio na pomjeranju granica na svom BMX biciklu. Ovaj 32-godišnjak nedavno je bio na planini Hahnenkamm, gdje je uz pratnju orkestra nastupio na otvaranju nove startne kućice na Streifu, čuvenoj stazi za trke spusta.

Kada Francuz stoji na startu legendarnog Streifa, sve je moguće: Adrien Duvillard, Guy Perillat, Jean-Claude Killy i Luc Alphand su Francuzi koji su pobjeđivali u spustu niz planinu Hahnenkamm.

Aktuelni ukupni pobjednik FIS Svjetskog kupa Alexis Pinturault takođe je ostvario naizgled nemoguće u Kitzbühelu, pobijedivši na posljednje tri trke aplske kombinacije održane tamo.

Ove godine, 82. izdanje takmičenja na Hahnenkammu ponovo će imati dvije trke spusta, ali ovog puta takmičari će u uzbudljivi spust kretati iz tek renovirane startne kućice koja je dobila novi sprat.

Prije početka takmičenja, Dandois je dokazao da je podjednako dobro može nastupati i na snijegu, izvodeći niz vrhunskih BMX trikova na krovu startne kućice na legendarnoj stazi.

Kako bi dobio inspiraciju, vješti Francuz je do vrha planine stigao u gondoli s Pinturaultovim imenom. No, umjesto skijama, Dandois je bio „naoružan“ svojim pouzdanim BMX-om.

Oglasi

„Ideja je zapravo bila prilično jednostavna: izvoditi BMX trikove na vrhu jednog od najposebnijih mjesta na svijetu. Bio je sjajan osjećaj sjesti u Alexovu gondolu, stvarno sam se osjećao kao kod kuće. Mogli smo jako lijepo povezati trku s našim projektom“, otkrio je.

Dandois je nastupio uz jedinstvenu muzičku pratnju, zahvaljujući Red Bull Symphonicu. Drum'n'bass majstori Camo & Krooked reinterpretirali su svoju pjesmu „Set it Off“ uz pomoć klasičnog kompozitora Christiana Kolonovitsa i orkestar Maxa Steinera, kojim je dirigovala Natalia Villanueva Garcia.

„Bilo je nevjerovatno iskustvo nastupati pred Red Bull Symphonic orkestrom, jer sam se zaista osjećao kao da sviraju samo za mene“, oduševljen je bio biciklista.

„Ovo je jako posebno mjesto, jer će najbolji skijaši na svijetu trku počinjati samo sprat ispod nas“, rekao je Markus 'Krooked' Wagner iz dvojca Camo & Krooked.

„Sjajan osjećaj. Prvo sam pomislio: 'Je li to uopšte moguće izvesti na vrhu planine pokrivene snijegom, s instrumentima i našom DJ opremom na ovoj hladnoći?' Ali zahvaljujući izvrsnom timskom radu, sve je funkcionisalo“, dodao je njegov kolega Reinhard 'Camo' Rietsch.

Camo & Krooked su početkom 2020. godine uz isti orkestar nastupili u prvom izdanju Red Bull Symphonica, projekta koji omogućava realizaciju izuzetnih muzičkih doživljaja i inovativnih ideja.

Zanimljivo je da je drugo izdanje ovog jedinstvenog projekta realizovano u Bosni i Hercegovini. Ta čast pripala je našem producentu Indigu i mladim muzičarima okupljenim u 18-člani Victoria String Orchestra, kojim je dirigovao sarajevski kompozitor i dirigent Toni Toplan. Oni su sredinom prošle godine na specijalnom eventu izveli kompozicije s Indigovog solo albuma „Victoria“.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi