Kisić: Niko iz BiH nas nije posjetio u Sočiju

Bh. državnici ignorišu sportiste

Kisić: Niko iz BiH nas nije posjetio u Sočiju

U ruskom Sočiju nalazi se i predsjednik OK BiH, Siniša Kisić, ali i potpredsjednici Izet Rađo i Marijan Kvesić. 

Sa gospodinom Kisićem imali smo priliku razgovarati u Olimpijskom parku, nedaleko od mjesta gdje su smješteni svi predsjednici olimpijskih komiteta svojih država. Sa Kisićem smo razgovarali o uzrocima loših rezultata naših sportaša, a predsjednik OK ističe kako je još jednom zakazala pomoć države i vladajućih struktura. 

“Glavni uzrok je nebriga za sportiste, sportske kolektive i sportske saveze vladajućih državnih struktura. Puno veća briga društveno-političkih struktura mora biti za sportiste. Novac jeste najveći faktor, ali to nije uvijek samo novac. Što se tiče OK mi smo uložili velike napore da bi ta djeca uopšte bila u Sočiju. Onoliko koliko radi OK, duplo više moraju raditi društveno-političke strukture. Tu mislim na vrh države, pa dalje na entitete, kantone, opštine. Sistem je zakazao i isti treba u potpunosti mijenjati. Apsurd je da se vrhunski sport finansira na lokalnom nivou. Vrhunski sport treba finansirati država, pa i entiteti, a tek onda opštine,” rekao je Kisić.

Kisić je još jednom istakao kako su Sarajevo i Istočno Sarajevo gradovi koji će 2017. godine ugostiti EYOF. Međutim ukoliko podrška državnih institucija izostane gradovi će jako teško provesti tu ideju u djelo, iako je organizacija već dodijeljena našoj zemlji. Novi olimpijski ciklus počinje za par dana i već danas je potrebno posvetiti pažnju bh, sportašima i pomoći im da ostvare bolje rezultate. 

“Ja ne bi želio puno govoriti o imenima. Imena se mijenjaju, to je prije svega Vijeće ministara, entiteske vlade, kantonalne vlade, pa tek onda opštinski nivoi. Što se tiče ministra Novića sve je uredu, ali ne može ni on sam da donosi odluke. Dosta je urađeno i u tom ministarstvu, ali nije dovoljno. Moramo uložiti više energije. Imamo EYOF pred sobom i sada se moramo svi uključiti,” rekao je Kisić. 

Većina svjetskih državnika bila je u Sočiju, pa smo tako i mi sami imali priliku vidjeti predsjednika Slovenije, predsjednika Hrvatske, kao i princa Alberta od Monaka. Međutim u Soči i pored toga što su imali pozivnicu MOK-a nisu došli ministar Sredoje Nović i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić. 

“Željko Komšić i Sredoje Nović, resorni ministar nisu se pojavili u Sočiju. Nović je bio u Londonu kao državni predstavnik odabran ispred Vijeća ministara BiH. Mislim da je to na neki način veliki propust države BiH,” završio je Kisić.  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.