Takmičari gledali u nevjerici: Ni najstariji stanovnici ne pamte takav haos na borilištu

Sve je otkazano

Takmičari gledali u nevjerici: Ni najstariji stanovnici ne pamte takav haos na borilištu

Haris Zilić

Zimska sezona 2023/2024 donosi nam samo jedno veliko takmičenje, a to je Svjetsko prvenstvo u ski-letovima kojem je domaćin austrijski Kulm, ali koje je počelo na neslavan način za sve ljubitelje ovog atraktivnog sporta.

Četvrtak je bio zakazan za treninge i kvalifikacije, ali sve je odgođeno i pomjereno za petak zbog jakog vjetra kojeg ne pamte ni najstariji stanovnici ove austrijske oblasti kako prenose pojedini tamošnji mediji.

Vjetar na zaletištu je išao i do 7m/s, a na samoj letaonici je dostizao čak i 9 m/s što je u prijevodu alarmantan vjetar za skijaše skakače i ni pomišljati ne treba da se takmiče pod takvim uslovima.

Vjetar je na momente bio jak da je čak ljuljao zaštitnu ogradu pored letaonice, kao i klupu na stepeništu samog zaletišta.

Ogranizatori su čekali tri sata da vide može li se barem serija kvalifikacija održati, ali u 12 sati je donešena i zvanična odluka o otkazivanju.

Oglasi

Sve je prebačeno na petak, ali pitanje je kakov će vrijeme biti jer vjetar još uvijek vlada u Kulmu, prognoze nisu puno optimistične.

Uz vjetar je i sitna kiša koja može dosta poremetiti snijeg i podlogu na samoj letaonici i doskočištu.

Takmičari su današnje scene u Kulmu gledali u nevjerici nisu mogli vjerovati da ih je jedan od najjačih vjetrova posljednjih sezona zadesio upravo za vrijeme Svjetskog prvenstva u ski-letovima.

Oglasi

Na letaonicama se ide preko 200 metara u Kulmu čak i do 240 metara, tako da je jako bitno kakav je vjetar, tačnije kakve je jačine u prsa, leđa, ali i bočni udar na izlazu sa zaletiše i u pripremi leta i vazdušnog jastuka takmičara.

U Kulmu Jelar letio nestvarno

Iako je doživjela rekosntrukciju, letaonica u Kulmu je prema konfiguraciji treća na svijetu nakon Vikersunda i Planice.

Veličina letoanice je 235 metara, kalkulaciona tačka na 200 metara, a opasna tačka je na 245 metara, međutim i to je preletio sjajni Žiga Jelar iz Slovenije.

Oglasi

Jelar je prošle godine na treningu letio na 247,5 metara, a imao je jako povoljan vjetar u prsa, što smo upravo pisali u sredini ovog teksta, da je vjetar na letaonicama jako bitan.

Ljubitelji ski-letova sigurno sa nestrpljenjem očekuju uzbuđenja u kulmu, a vidjet ćemo već u petak da li će vrijeme biti na njihovoj strani.

Aktuelni rekord u ski-letovima iznosi 253.5 metara, a u vlasništvu je Austrijanca, Stefana Krafta.

Kraft je rekord postavio na letaonici u Vikersundu na kojoj je Dimitri Vassilev išao i preko 254 metra, ali je pao prilikom doskoka pa se ne računa.

Osim Vikersunda let preko 250 metara vidjeli smo i na Planici gdje je Ryoyu Kobayashi aterirao na 252 metra, a mnogi su mišljenja d abi u budućnosti neke letaonice mogle omogućavati letove i do nestvranih 260 metara.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi