Veliki povratak u svijetu sporta: Lucas Braathen se vraća na skijališta, nastupat će za Brazil
FOTO: EPA

Odlučio se za zemlju svoje majke

Veliki povratak u svijetu sporta: Lucas Braathen se vraća na skijališta, nastupat će za Brazil

H. Zilić

Veliki povratak u svijetu sprota. Lucas Braathen (23) odlučio je da se vrati skijanju nakon što je sve šokirao odlukom da na početku ove sezone prekine karijeru u 23. godini života.

Braathen je prošle sezone osvojio slalomski naslov Svjetskog kupa, nakon što je u 2023. godine ostvario dvije pobjede u toj disciplini, kao i jednu u veleslalomu.

Odluka da se povuče šokirala je sve ljubitelje skijanja, a kao razlog je spor sa Skijaškim savezom Norveške nakon što je radio kao model za konkurentski brend dobavljača opreme.

Braathenu je otac Norvežanina, majka je Brazilka, a danas je i zvanično donio odluku o povratku na skjaške staze i to na poseban način.

Održao je press konferenciju u austrijskom Salzburgu i potvrdio da se u sezoni 2024/2025 vraća na skijaške staze, ali pod zastavom Brazila, tako da će Brazil nečokivano imati skijaša u samom svjetskom vrhu.

Oglasi

Tako 23-godišnji skijaš napušta Norvešku, a u Brazilu već vlada skijaška euforija, ni u snu nisu mogli očekivati da će pratiti alpsko skijanje kao jedan od bitnijih sportova.

Puno ime pomenutog skijaša je Lucas Pinheiro Braathen. Brazil, naravno, u skijanju i zimskim sportovima nikada nije imao ozbiljnog sportistu, a sada će imati jednog od najboljih na svijetu.

Naravno, vidjet ćemo kako će pauza od godinu dana uticati na takmičarski dio kad aje u pitanju Braathen koji u maju kreće sa pripremama za novu sezonu.

Odluka Braathena da prekine akrijeru u oktobru je naišla i na mnoge komentare u svijetu skijanja gdje su oglasili i vodeći skijaši svijeta svi sa istim razmišljanjem.

Naime, Braathenova konkurencija je smatrala da 23-godišnjak pravi samo jedna medijski cirkus i da sebi otvara vrata da od naredne sezone nastupa za državu svoje majke, a to je Brazil i na kraju se to ispostavilo tačnim.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti