Spremite se za sportski "zemljotres": Brazil će dobiti skijašku zvijezdu?
FOTO: EPA

Šuška se u medijima

Spremite se za sportski "zemljotres": Brazil će dobiti skijašku zvijezdu?

Haris Zilić

Prije manje od mjesec dana skijaški, ali i sportski svijet iznenadila je vijest da 23-godišnji skijaš Lucas Braathen završava sa karijerom. I to u najbolim godinama i u trenutku kad je bio među najboljim slalomašima današnjice.

Norvežanin je prošle sezone osvojio slalomski naslov Svjetskog kupa, nakon što je u 2023. godine ostvario dvije pobjede u toj disciplini, kao i jednu u veleslalomu.

Braathen nije otkrio prave razloge svog poteza, a nagađa se da je razlog za rano penzionisanje spor sa norveškim skijaškim savezom nakon što je radio kao model za konkurentski brend dobavljača opreme.

Reklamiranje drugih brandova se u svijetu sporta smatra strogo zabranjenim i upravo taj "grijeh" bi na kraju mogao biti koban za karijeru sjajnog skijaša.

Međutim stižu nove vijesti iz svijeta skijanja.

Oglasi

Pojedini mediji pišu da je ovo sve jedna igra za javnost i da se Braathen vraća naredne sezone, ali ne pod zastavom Norveške.

Naime, puno ime pomenutog skijaša je Lucas Pinheiro Braathen. Otac mu je Norvežanin, a majka Brazilka.

Braathen bi se naredne sezone mogao vratiti skijanju i to pod azstavom Brazila što bi bila nevjerovatna priča.

Brazil, naravno, u skijanju i zimskim sportovima nikada nije imao ozbiljnog sportistu, a sada bi mogli dobiti jednog od najboljih skijaša planete.

U Brazilu bi jedva dočekali da budu na naslovnicama i zimskih sportova, a sigurno da im ne bi smetale reklame i sponzorstva koja ima Braathen.

To bi bila jedna egozitčna, ali i posebna sprotska priča. Brazila ima svjetsku kskijašku zvijezdo, pa to ni u filmovima ne bi zamislili.

Da ovo nisu šuplja medijska nagađanja svjedoče i izjave pojedinih skijaša poput Zubčića, Odemartta, Schwarza, koji također vjeruju da Braathen pravi samo jedna medijski cirkus i da sebi otvara vrata da od naredne sezone nastupa za državu svoje majke, a to je Brazil.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi