Marit Bjoergen osvojila treće zlato u Sočiju

Marit Bjoergen osvojila treće zlato u Sočiju

Marit Bjoergen je pobjedom na 30 km slobodnim stilom osvojila svoje treće zlato u Sočiju i tako postala najuspješnija takmičarka u ovom sportu svih vremena. 

Norveške skijašice su potpuno dominirale u najtežoj disciplini skijaškog trčanja. Sve tri medalje otišle su u ovu zemlju. Marit Bjoergen je stigla prva do cilja u vremenu 1:11.05, srebro je osvojila Therese Johaug sa 2,6 sekundi zaostatka, dok je bronzu osvojila Kristin Steira sa 23,6 sekundi zaostatka. 

Bjoergen je prethodno osvojila zlatne medalje u disciplinama 7.5km klasično i 7.5km slobodno, te je ponovila uspjeh iz Vancouvera kada je također osvojila tri zlata (sprint, 15km, štafeta). Pored Bjoergenove u Sočiju je tri zlata osvojila i bjeloruska bijatlonka Darya Domracheva. 

Marit Bjoergen je u karijeri osvojila šest zlatnih medalja, čime je postala najuspješnija skijaška trkačica svih vremena, a tom je dodala tri srebra i jednu bronzu. Norveška do danas nikad nije osvojila zlato na 30 km iako je vodeća svjetska sila u ovom sportu. 

Zlatna iz Vancouvera prije četiri godine, Poljakinja Justyna Kowalczyk, nije završila današnje takmičenje. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.