Mikaelin svijet i skijaški nocturno
FOTO: EPA

Drugi sportski univerzum

Mikaelin svijet i skijaški nocturno

Haris Zilić

Nevjerovatno koliko je brza. I koliko je tačna. Precizna i psihički spremna i sve vam se na momente učini da je to jedan film, gdje je režija smišljenja uz jutarnju kafu onako luđački. I na kraju...Nećemo o kraju, ne bar još. Velika je to priča.

Poput najblistavijeg romana, poput redova ispisanih čitkim perom ili neka umjetnost u kojoj šarate sliku koja je poznata samo vama, a ispostavit će se drugačija sa snažnom porukom.

I ne treba biti popularna disciplina da bi pokazali koliko ste veliki i jaki. Ako imate svoj svijet, svoje lude minute. Nije vas briga za brojeve, rekorde. To je samo vaš svijet, a drugi se dive.

Ne treba o brojkama. One se brišu najobičnijom gumicom, ali pečat se teško briše, skoro nikako, pa ćemo u tom tonu i ispričati ovu priču o najvećoj svih vremena.

Po čemu najvećoj, kako najvećoj?

Jednostavno, 79 puta najvećoj, a možda i da zaokružimo 100 puta najvećoj. Bliži se i taj trenutak. Tek je došla do 27. životnih ljeta, a na snijegu je neprikosnovena.

Oglasi

Ni kraljica, ni pahuljica, ni raketa, ni senzacija, nego jednostavno, Mikaela i njen svijet.

Da, Mikaela Shiffrin, najbolja skijašica svih vremena i vjerovatno jedna od najboljih sportistkinja svih vremena.

Oni koji sjede u uglu uz lagani gutljaj i koju "šuplju" mogu još malo da se vade na brojke, a onda će i legendarni švedski ledeni kralj Ingemar Stenmark da pruži ruku, opet najvećoj... momenat, jedinstvenoj, Mikaeli Shiffrin.

Ne treba da pravimo razlike, da tražimo iglu u plastu sijena. Ne bi bilo lijepo da glumimo filozofe, postavljamo neke suvišne teorije. Ljudski će biti da ustanemo i naklonimo se, najboljoj i uskoro najvećoj po svim parametrima i onim koje će društvo iz ugla probati rušiti. Još malo, još devet pobjeda u karavanu Svjetskog kupa.

Poslušajte tu melodiju na snijegu i zavirite u Mikaelin svijet. Poput lagane muzike, posebna se melodija tu krije. Drugačiji sportski univerzum koji tjera na aplauz i divljenje.

Lagane vožnje poput najljepšeg nocturna, za uživanje, ali i ne za proučavanje jer je Mikaela Shiffrin svoj svijet, koji će trajati dok ona kaže da je dosta.

I zaista, živimo u vremenu posebne sportistkinje. Mnogo ih je ispisalo historiju sporta, mnoge su osvajale velike medalje, trofeje, ali malo je onih koje su bile svoj svijet, drugačije na svoj način. Ustvari, samo je jedna takva, Mikaela Shiffrin, američko skijaško savršenstvo. Barem ovaj zadnji epitet možemo iskoristiti kada je u pitanju Miki.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi