Spremite se za vikend sportske historije: Vraća se Noriaki Kasai!
FOTO: EPA

U 51. godini života

Spremite se za vikend sportske historije: Vraća se Noriaki Kasai!

H. Zilić

Januar 2023. godine ostat će upamćen u svijetu sporta. Naredni vikend od 20. do 22. januara najbolji skijaši skakači takmičit će se u Sapporu u okviru Svjetskog kupa i gledat ćemo povratak legende.

U 51. godini života, Noriaki Kasai će se pojaviti ponovo na zaletištima sa najboljim takmičarima današnjice u okviru ski-skokova.

Neuništivi i legendarni Japanc je prijavljen za nacionalnu grupu skakača, jer Japan kao domaćin takmičenja ima pravo da pored šest standardnih u ekipi prijavi još pet takmičara prema propozicijama FIS-a.

Među njima bit će ima Noriaki Kasai, čovjek koji je debitovao u Svjetskom kupu 1988. godine upravo na skakaonici u Sapporu.

Kasai je povratak najavljivao krajem prošle godine na Novogdišnjoj turneji, ali ipak odgodio je povratak za domaći teren i skakaonicu u Sapporu.

"Cilj za ovu sezonu je vratiti se u Svjetski kup. Do sada sam u njemu nastupio 569 puta. Ciljam na 600", rekao je Japanac, a prenosi poljski Eurosport.

Oglasi

Japanac želi dakle da dođe do cifre od 600 nastupa u Svjetskom kupu, a za to će mu trebati minimalno još dvije sezone.

Prvo će u Sapporu trebati proći kvalifikacije jer se samo broji skok u glavnoj seriji među 50 takmičara.

Mnogi su mislili da je Kasai 2019. godine završio karijeru, ali evidentno nas je spremio na nova iznenađenja.

Leteći Japanac je debitovao u Svjetskom kupu kao što smo već spomenuli daleke 1988. godine, a interesantno prva nacionalna takmičenja je imao kao 12-godišnji dječak 1984. godine u vrijeme kada su bile Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

Najbolji plasman u Svjetskom kupu imao je u sezonama 1992/1993 i 1998/1999 kada je završio na trećem mjestu u ukupnom poretku. U istim sezonama bio je drugoplasirani u poretku Novogodišnje turneje.Kasai je legenda svjetskog sporta i nastupao je čak na osam Olimpijiskih igara. U Svjetskom kupu ostvario je 17 pobjeda i skupio ukupno 63 pobjednička postolja.

Nema sumnje da će naredni vikend biti u znaku povratka na zaletišta čovjeka koji je ušao u šestu deceniju života, tako ko bude slavio od ostalih momaka na japanskoj skakaonici neće mu biti krivo što će mu veliki Noriaki uzeti pet minuta slave.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi