Spremite se, polijećemo: "Zlatni orao" i ove sezone čeka vlasnika

Jubilarno 70. izdanje Novogodišnje turneje

Spremite se, polijećemo: "Zlatni orao" i ove sezone čeka vlasnika

H. Zilić

Prema sportskoj tradiciji iz stare u Novu godinu ulazimo sa atraktivnim takmičenjem u skijaškim skokovima, popularnom Novogodišnjom turnejom "Četiri skakaonice", koja će ove sezone proslaviti jubilarni 70. rođendan.

Prve skokove u novom izdanju gledat ćemo 28.12.2021. godine kada su na rasporedu kvalifikacije na skakaonici u Obertsdorfu, a dan kasnije na istom mjestu i prvo zvanično takmičenje.

Naravno, nakon Oberstdorfa idu takmičenja u Garmisch-Partenkirchenu (1.1.), Innsbrucku (4.1.) i na kraju u Bischoshofenu (6.1.).

Historija turneje

Sve je počelo daleke 1953. godine. Prvi pobjednik je bio Austrijanac Josef Bradl ispred dvojca iz Norveške Halvora Naesa i Asgeira Dopladsa.

Oglasi

U to vrijeme nije niko očekivao da će turneja postati tradicionalno takmičenje, ali kako je vrijeme odmicalo dobila je sve više na značaju, pa danas Novogodišnju turneju nazivaju i nezvaničnim prvenstvom svijeta u ski-skokovima.

Za svakog takmičara nastup na turneji izaziva veliki motiv, a "Zlatni orao" koji se dobije za ukupnu pobjedu smatra se za najvrijedniju titulu generalno u zimskim sportovima. Svojom popularnošću i tradicijom, Novogodišnja turneja je i nadmašila popularni spust u alspkom skijanju u Kitzbuhelu.

Pobjednici i velikani turneje

Tri države se izdvajaju u vrhu kada je u pitanju ukupni trijumf na turneji Austrija, Finska i Njemačka imaju po 16 pobjeda.

Finska je deceniju daleko od sredine Svjetskog kupa, a o vrhu da ne govorimo. Zemlja je sinonim za nordijski sport danas kao uspjeh slavi ako imaju takmičara u TOP 30, tako da će brojka 16 vjerovatno još dugo ostati pored finske zastave kada su u pitanju trijumfi na Turneji.

Oglasi

Austrija je imala nevjerovatan niz od 2009. do 2015. godine kada su osvojili čak sedam Turneja i to je pobjede ostvarilo šest različitih takmičara. Gregor Schlierenzauer je ostvario dvije pobjede u ukupnom plasmanu, a po jednom su "Orao" u svoje ruke uzeli Wolfgang Lotizl, Andreas Kofler, Thomas Morgenstern, Thomas Diethart i Stefan Kraft. Upravo je Kraft ove sezone najveći adut Austrijanaca i vidjet ćemo šta će pokazati na 70. izdanju ovog tradicionalnog takmičenja.

Što se tiče Njemačćke tu je priča posebna i ostavit ćemo je za nastavak našeg teksta.

Norvežani imaju deset trijumfa i ove sezone nade ulažu u Halvor Egner Graneurda, dok Slovenci potajno priželjkuju trećeg "orla" u historiji, a glavni aduti su im Anže Lanišek i Cene Prevc, ako je suditi po trenutnoj formi, a forma nije na strani Poljaka koji imaju pet titula, ali ove sezone nakon devet takmičenja nemaju skakača u TOP 10 u poretku Svjetskog kupa.

Konfiguracije skakaonica

Oglasi

Četiri skakaonice na kojima se održava Turneja, imale su dosta promjena kroz historiju, radova, proširenja, a gledajući trenutni izgled, fanovi se najviše raduju skakaonici u Bischoshofenu.

Skakaonica "Paul Ausserleitner" u Bischoshofenu ima K tačku od 125 metara, ali obzirom da vjetar često ide skakačima u prsa, upravo je na ovoj skakaonici oboren rekord Turneje od 145.0 metara, a u vlasništvu je Dawida Kubackog iz 2019. godine.

Garmisch-Partenkirchen je rekosntruisao skakaonicu "Olimpija" i ima K tačku na 142, međutim vjetar u Garmischu često bude u intervalu od -1.0 do +2.0 što nema značajan uticaj takmičarima, pa je brzina na zaletištu bitan faktor. Najduže u Garmischu letio je također Kubacki, prvog dana 2021. godine kada je aterirao na 144.0 metra.

Oberstdorf i njegova ljepotica "Schattenberg" su dugo držali rekord Turneje, od 2003. godine kada je Sigurd Petersen letio 143.0 metra. Međutim na ovoj skakaonici se nikada ne zna sa udarima vjetra, tako da takmičari do samog izlaza sa zaletišta ne znaju kakav let moraju prilagoditi i koliko mogu izvući iz samog leta, pa se i tu krije razloga zašto skoro dvije decenije na otvaranju Turneje nismo vidjeli let duži od 143.0 metra.

Legendarna "Bergisel" skakaonica u centru Innsbrucka dugi niz godina izaziva razne komentare među ljubiteljima ski-skokova. Jedina skakaonica na svijetu sa koje imate pogled na centar grada ima K tačku na 120, a rekord je 138.0 metara kojeg drži Michael Hayboeck iz 2015. godine. Ali, na Bergiselu vjetar je problem, morala se postaviti zaštitna ograda ispod tornja kako bi skakači imali sigurnost prilikom skoka, međutim vjetar je skoro neprimjetan u Innsbrucku, a prosječno najduži skokovi posljednju deceniju iznose 131,5 metara, tako da je to skakaonica koja baš i ne izaziva oduševljenje među fanovima.

Oglasi

Njemačka na iglama- dvije decenije čekanja

E sada se vraćamo na Njemačku, jednu od najsupješnijih nacija na Turneji. Njemačka od 2002. godine čeka na ukupnog pobjednika, što je i više nego dug pa i težak period za njemačke ski-skokove. Pomenute 2002. godine Sven Hannawald je ostvario prvi "Grand slam", slavio je na sve četiri skakaonice i donio Njemačkoj ukupan trijumf, ali niko nije mogao zamisliti da će to za Njemačku biti posljednji trijumf u narednih 20 godina.

Zato Njemačka javnost ove sezone najviše ulaže u trenutnog lidera Svjetskog kupa, Karla Geiger.a Pomenuti takmičar je prije dvije godine bio treći u ukupnom poretku, prošle godine drugoplasirani, a sudeći prema piramidi, ali i trenutnoj formi, Geiger se izdvaja u prvog favorit ovosezonske Turneje i vidjet ćemo koliko se može nositi sa tim pritiskom, a njemački takmičari su ranije pokazali da Turneja na njih ima težak psihički momenat i da upravo na ovom prestižnom takmičenju gube kontinuitet rezutlata, ali i klize iz forme.

Zanimljivosti takmičenja

Oglasi

- Na Turneji u sezoni 2005/2006 Janne Ahonen i Jakub Janda nakon osam skokova osvojili su isti broj bodova (1081,5). Budući da ne postoji dodatni kriterij u tom slučaju (npr., bolji plasman na pojedinačnim skakaonicama), obojica su proglašena pobjednicima Turneje, što je jedini takav slučaj u historiji.

- Poljski veteran Stanisław Marusarz (viceprvak svijeta iz Lahtija 1938), koji je bio u posjeti Turneji 1965. godine, zatražio je od žirija u Garmisch-Partenkirchenu da mu dozvoli izvesti revijalni skok. Nakon duže rasprave žiri se složio. Marusarz, koji je tad imao 53 godine i nije skakao već devet godina, doskočio je na 66 m, koristeći se posuđenim skijama i čizmama i skačući u službenom odijelu (u kojem je bio na dočeku Nove godine), što je izazvalo aplauz publike.

- Nikolaj Kamenski je Sovjetskom Savezu donio jedini trijumf na Turneji 1956. godine

- Primož Peterka je 1997. godine osvojio Turneju i razbio dominaciju "četvorke" (Finska, Austrija, Njemačka, Norveška) koja je trajala od 1957. godine

- Prvi televizijski prijenos održan je 1956. godine, kada je njemačka nacionalna televizija "ARD" poslala sliku u svijet.

I na 70. izdanju Turneje očekuje nas sigurno dosta uzbuđenja, a sudeći prema formi i dosta izjednačeno takmičenje, a novog/starog vlasnika "Orla" znat ćemo 6.1. 2022. godine.

Top Komentari

AmellemA
@HarTar don't dream dreams.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi