Ludilo na Planici: Peter Prevc vrhunskim letovima stigao do pobjede na kraju blistave karijere

Slovenija na nogama

Ludilo na Planici: Peter Prevc vrhunskim letovima stigao do pobjede na kraju blistave karijere

H. Zilić

Veliki dan je bio na Planici danas, Slovenija je na nogama. Peter Prevc je nedavno najavio kraj karijere po završetku ove sezone, a danas je trijumfovao u takmičenju u okviru Svjetskog kupa u ski-letovima.

Prevc je na Planici stigao do 24. pobjede u karijeri u Svjetskom kupu sa letovima od 237.5 i 231 metara i tako bacio Slovence u delirijum.

U nedjelju će biti individualno takmičenje još jedno, tačnije završno ove sezone i to će biti kraj, a ujedno i oproštaj Petera Prevca, koji je na najbolji mogući način okrunio blistavu karijeru.

Slovenija neće spavati večeras, a nakon završetka današnjeg takmičenja, jednostavno sve je eksplodiralo na Planici. Kompletne rezultate sa Planice možete pogledati OVDJE.

Poznato je šta Slovenicma znači Planica i šta im znače ski-letovi, a Peter Prevc je jedan od najboljih slvoenskih sportista u posljednjoj deceniji.

Oglasi

Prevc ima bogatu vitrinu trofeja

Peter Prevc je debitovao u Svjetskom kupu kao 17-godišnji tinejdžer 2010. godine, a ostvario je 23 pobjede, 59 podijuma, a vidjet ćemo da li će taj broj biti veći do kraja ove sezone.

Osvojio je Veliki kristalni globus za osvajača Svjetskog kupa u ski-skokovima 2016. godine, a iste godine osvojio je i Novogodišnju turneju. Tri puta je osvajao Mali kristalni globus u svjetskom kupu u ski-letovima.

Ima olimpijsko zlato u mixu, ima individualno olimpijsko srebro, timsko olimpijsko srebro i individualnu olimpijsku bronzu. Na Svjetskim prvenstvima u skijaškim skokovima osvojio je srebro i bronzu u individualnoj konkurenciji i bronzu u timskoj konkurenciji.

Bio je jednom prvak svijeta u ski-letovima i dva puta timski prvak svijeta u ski letovima gdje ima i timsko srebro, kao i individualnu bronzu.

Prvu pobjedu u karijeri ostvario je u Kulmu na letaonici 12. januara 2014. godine, a prije današnjeg slavlja na Planici posljednji trijumf upisao je na skakaonici u Lillehameru 9. marta 2020. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi