Pao je svjetski rekord u ski-letovima: Let za historiju i zlatni dan za Sloveniju

U Vikersundu

Pao je svjetski rekord u ski-letovima: Let za historiju i zlatni dan za Sloveniju

H. Zilić

Završnica u zimskim sportovima došla je do svog vrhunca, a u norveškom Vikersundu je takmičenje u Svjetskom kupu ski-letova u obje konkurencije.

Današnji program je bio bogat jer su održana već dva individualna takmičenja, jedno žensko, jedno muško, a danas je na programu još jedno muško.

Žensko takmičenje je itekako bilo uzbudljivo i vidjeli smo svjetski rekord u konkurenciji dama i prvi let preko 230 metara kada su u pitanju djevojke.

Silje Opseth takmičarka iz Norveške u drugoj seriji letila je 230.5 metara i nova je vlasnica svjetskog rekorda u konkurenciji dama, koji je prethodno držama Ema Klinec sa 226 metara također iz Vikersunda.

Rekord Opseth nije bio dovoljan za trijumf jer je nakon dvije serije slavila Erlin Maria Kvandal, Opseth je bila drugo tako da su Norvežanke imale duplo slavlje.

Oglasi

Ema Klienc iz Slovenije je zauzela treće mjesto i zaokružila veliko slavlje Slovenaca danas.

Naime, nakon letova u Vikersundu Nika Prevc (19) mlađa sestra Petera i Domena, osvojila je Veliki kristalni globus.

Nika je danas osvojila 11. mjesto što je bilo dovoljno da osigura Veliki kristalni globus prije završnice na Planici 21. marta.

Tako su nakon Ivice i Janice Kostelić u alpskom skijanju, Peter i Nika Prevc osvojili Velike kristalne globuse u skijaškim skokovima i to je drugi put u historiji zimskih sportova da su brat i sestra osvajali najveća priznanja u sezoni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti