Poljak Kubacki šokirao sve i sa 27. mjesta stigao do zlata!

Svjetski prvak u ski skokovima

Poljak Kubacki šokirao sve i sa 27. mjesta stigao do zlata!

E. Škorić

Poljak David Kubacki ostvario je pobjedu u skijaškim skokovima na maloj skakaonici u Seefeldu, pošto je slavio ispred sunarodnjaka Kamila Stocha i branioca naslova Austrijanca Stefana Krafta.

Kubacki je do zlatne medlaje stigao na senzacionalan način jer je poslije prve serije bio tek 27. sa 19.2 boda manje od vodećeg Japanca Ryoyua Kobayashija, no u drugoj seriji je skokom od 104,5 metara uspio da dođe do nevjerovatnog uspjeha.

Kubacki je ukupno osvojio 218.3 bodova, Stoch je do srebra stigao sa 215.5, a Kraft do bronce sa 214.8.

Ovo mu je prva individualna medalja na velikim takmičenjima, dok je ranije do medalja stizao jedino kao član poljske reprezentacije.

Jak snijeg koji je padao tokom kompetnog turnira samo je pomogao svim takmičarima za što bolje nastupe, mada su nešto lošiji uslovi vladali tokom druge serije. Tako je vodeći nakon prve serije Kobayashi nakon 101,0 metra u prvoj seriji u drugoj doskočio svega 92,5 metra i tako je pao na 14. mjesto.

Drugoplasirani nakon prve serije Nijemac Karl Geiger je lošim skokom od 92,5 metra u drugoj seriji pao tek na 18. mjesto, a Slovenac Žiga Jelar sa trećeg pao na 27. mjesto pošto je u drugoj seriji skakao samo 87 metara.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti