Trener Žane Novaković za SportSport.ba

"Sport u školama je zapostavljen, to je najveći problem"

Sutra će na borilište će na Olimpijskim igrama u Spočiju izaći i naša alpska skijašica Žana Novaković. Ekipa našeg portala koja u Sočiju u stopu prati bh. sportiste razgovarala je sa trenerom pomenute olimpijke, Branislavom Lolovićem.

"Teško je bilo šta očekivati. Dobar rezultat za naše uslove predstavlja ulazak među 20 ili 30 najboljih. Što se tiče Žane Novaković, mislim da je ona bliže dobrom rezultatu od Marka Rudića, no i on ima iskustva i mogao bi ponoviti rezultat s prošle Olimpijade", za SportSport.ba je istakao trener naših skijaša, Branislav Lolović.

"Uslovi u Sočiju su isti za sve. Na treninzima smo mogli koristiti poligone koje koriste najbolji skijaši. Žana je već trenirala sa najboljim, Igre su dobro pripremljene", dodao je Lolović.

Lolović smatra da je za bolje rezultate potrebno učiniti mnogo toga, a posebno je istakao omasovljavanje sporta u školama.

"Ima mnogo stvari koje treba napraviti kako bismo ostvarivali bolje rezultate. Mislim da je najviše zapostavljen sport u školama i u samom društvu. Možda bi trebalo apelovati na obrazovne institucije koje bi mogle mnogo pridonijeti omasovljavanju u sportu", govori Lolović i dodaje:

"Sama organizacija EYOF-a ne znači ništa ako ne dobijemo neke takmičare koji će napraviti dobre rezultate. Ako ne budemo imali djece koja će učestvovati i praviti dobre rezultate onda nam ni EYOF neće donijeti mnogo. Istina, imamo mi dobrih mladih skijaša, radilo se dosta dobro sa njima i na kraju sezone ćemo napraviti neki presjek gdje bi trebali reći šta je realno očekivati."

Na kraju dodajmo da će Marko Rudić i Igor Laikert u srijedu voziti veleslalom, a u subotu slalom, dok će Žana Novaković na borilište izaći sutra (veleslalom) i u petak (slalom).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.