10.000 Amerikanaca u čudu zbog "leteće kamikaze": Mogao je letiti još, ali mu je život bio draži!

Pao je rekord

10.000 Amerikanaca u čudu zbog "leteće kamikaze": Mogao je letiti još, ali mu je život bio draži!

A. Čaušević

U Lake Placid je stigao manje-više novi sport. U odnosu na posljednje izdanje na američkom tlu skijaški skokovi su se značajno promijenili te su mnogi Amerikanci zaboravili kako zapravo izgleda to takmičenje. 

Nakon 33 godine u Lake Placidu je održano takmičenje u skijaškim skokovima i odmah je pao rekord skakaonice. Postavio ga je japanski skakač Ryoyu Kobayashi.

Duže od tri desetljeća skakaonica koja je dva puta bila domaćin Olimpijskih igara (1932. i 1980.) nije bila domaćin najboljih skakača svijeta.

Kada su "nebeski skakači" stigli u Lake Placid već prvog dana takmičenja ostali su u čudu. "Krivac" za to je Ryoyu Kobayashi.

Oko letaonice se skupilo više od 10.000 gledatelja i svi prisutni su mogli zaista uživati u cjelokupnom događaju.

Naime, iskusni Japanac je na 120-metarskoj skakonici uspio skočiti nevjerovatnih 136 metara što je bio i rekord skakaonice.

Oglasi

Japanac je u jednom trenutku morao i skratiti skok kako bi izbjegao pad te samim tim i mali broj poena zbog lošeg doskoka.

Kobayashi je bio zaista impresivan u prvoj seriji, ali je potpuno podbacio prilikom drugog skoka kada je doskočio na skormnih 114 metara.

Iskusni japanski skakač je na kraju skupio 256 poena što je bilo dovoljno za drugo mjesto pošto je prvoplasirani Andreas Wellinger skupio 264.5 bodova.

Inače, Wellingeru je to bila prva pobjeda nakon šest godina. Nijemac je u prvoj seriji skočio 129, a u drugoj 125.5 metara. Treći je bio Austrijanac Daniel Tschofenig.

"Frustrirajuće je, ali Wellinger je je imao skokove s kojim se uvijek pobjeđuje i tu sebi ne mogu pomoći. Moji nastupi su bili vrlo dobri", kazao je nakon Kobayashi nakon skoka.

Oglasi