Na Planici smo vidjeli najemotivniju sliku u svijetu sporta: Suze su same krenule
FOTO: EPA

Potez koji će se zauvijek pamtiti

Na Planici smo vidjeli najemotivniju sliku u svijetu sporta: Suze su same krenule

H. Zilić

Na legendarnoj slovenskoj Planici danas je završena sezona u skijaškim skokovima. Prva sezona čija je završnica otišla u mjesec april (2.4.), tako da ćemo i po ovome pamtiti 2023. godinu u zimskim sportovima.

Veliki kristalni globus osvojio je Norvežanin Halvor Egner Granerud, koji je imao briljantnu sezonu gdje je osvojio i Novogodišnju turneju.

Stefan Kraft je osvojio Mali kristalni globus u ski-letovima, a dvojica pomenutih su završili u vrhu SVjetskog kupa gdje im se pridružio trećeplasirani Anže Lanišek.

Upravo je Slovenac Lanišek napravio potez koji je dirnuo sve ljubitelej sporta.

Na ceremoniji dodijele Globusa i medalja, Lanišek se pojavio sa slikom Dawida Kubackog.

Naime, Kubacki je prije dvije sedmice završio sezonu zbog porodičnih problema. Supruga Marta je završila u bolnici gdje se bori sa problemima oko srca.

Oglasi

Dok nisu došle teške vijesti iz Poljske Kubacki je bio drugoplasirani u Svjetskom kupu, a obzirom da nije nastupio na posljednja četiri takmičenja, Kraft i Lanišek su ga prestigli u ukupnom poretku.

Anže Lanišek je odlučio da uradi gestu koja se će se dugo pamtiti i tako je na neki način i Dawid Kubacki našao mjesto na podijumu sa medaljom jer da nije bilo porodičnih problema, vjerovatno bi Kubacki završio drugoplasirani u poretku Svjetskog kupa.

Halvor Egner Granerud je na kraju sezone ima 2128 osvojenih bodova, Stefan Kraft je završio drugoplasirani sa 1790 bodova, a Anže Lanišek trećeplasirani sa 1679 bodova. Kraft je sezonu u letovima završio sa 480 bodova, Halvor Egner Granerud je imao 450 bodova, dok je Lanišek završio trećeplasirani sa 314 osovjenih bodova

Na kraju dodajmo da je titulu u poretku nacija osvojila Austrija sa 7093 osvojena boda, Norveška je skupila 5631, a trećeplasirana Slovenija 5573 boda.

Nova sezona u skijaškim skokoviam počinje u novembru 2023. godine, a tokom ljeta će biti poznat i tačan kalendar za novu sezonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi