Počinje novo izdanje Novogodišnje turneje "četiri skakaonice"
FOTO: EPA

71. po redu

Počinje novo izdanje Novogodišnje turneje "četiri skakaonice"

H. Zilić

Kao što smo navikli već sedam decenija, tako ćemo i ovaj put iz stare u novu godinu ući sa tradicionalnim takmičenjem Novogodišnja turneja "četiri skakaonice". Ove sezone je 71. po redu.

Najbolji ski skakači su spremni za novi spektakl koji se otvara danas kvalifikacijama u Oberstdorfu.

Ovosezonsko izdanje turneje moglo bi biti jedno od najzanimljiviih prema svim prognozama.

Start takmičenja u Svjetskom kupu daje nam nadu za takav scenariji.

Pet takmičara se izdvojilo u samom vrhu, a to su Dawid Kubacki, Anže Lanišek, Stefan Kraft, Halvor Egner Granerud i Piotr Zyla.

Domaćini Austrijanci će polagati nade u Manuela Fettnera, dok se još jedan domaćin Njemačka nada da bi nakon 21 godine i Svena Hanawalda napokon mogli do "zlatnog orla", a najveći adut će biti Karl Geiger koji je trenutno sedmoplasirani u poretku Svjetskog kupa.

Oglasi

Svakako da ne smijemo zaboraviti i velikane ovog sporta koji nisu u nekoj formi kao što su Kamil Stoch, Ryoyu Kobayashi, tu je i norveški dvojac Robert Johansson, Marisu Lindvik.

Nema sumnje da nas očekuje još jedan spektakl na kraju 2022. i u početkom 2023. godine.

Titulu iz prošle sezone brani Japanac Ryoyu Kobayashi koji je po drugi put u karijeri postao je pobjednik novogodišnje turneje "Četiri skakaonice".

Kvalifikacije u Oberstdorfu su na rapsoredu danas, takmičenje sutra 29. decembra, zatim se karavan seli u Garmischaprtenkirchen gdje su kvalifikacije 31.12, a takmičenje 1.1., onda idu skakaonice u Austriji. Inncbruck je na rasporedu 3. i 4. januara, a Bischoshofen 5. i 6. januara.

Podsjetimo za ukupnog pobjendika turneje zbarajaju se bodovi svih osam skokova na turneji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi