Uspješna bh. skijašica Elvedina Muzaferija: Trud se isplatio, olimpijada je san svakog sportiste

Uspješna bh. skijašica Elvedina Muzaferija: Trud se isplatio, olimpijada je san svakog sportiste

M. Šljivak

U Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine u Zetri danas je održana konferencija za medije na kojoj se novinarima obratila dvadesetjednogodišnja Elvedina Muzaferija, najbolja takmičarka Bosne i Hercegovine u alpskom skijanju.

Podsjetimo, ona je 12. januara u Altenmarkt-Zauchenseeju u Austriji, u alpskoj kombinaciji (utrke u slalomu i superveleslalomu) zauzela 29. mjesto osvojivši dva boda. Na taj način je osvojila svoje prve bodove u Svjetskom kupu u karijeri, i istovremeno donijela i prve bodove za Bosnu i Hercegovinu ikada u Svjetskom kupu.

- Osjećaj je sjajan. To je bio finalni cilj za ovu sezonu, da se osvoje bodovi u Svjetskom kupu. Tu su ipak najbolje skijašice i bilo je i treme. Sav trud se na kraju isplatio. Ovo je podstrek za dalji rad. Naravno da bi rezultati bili bolji da imam veći tim. Tu je sada samo moj trener iz Rumunije. Uspjeli smo dogovoriti saradnju sa njemačkim i švedskim timom, i imamo veliku pomoć od njih. Kada imamo snimak vožnje to nam puno znači da se možemo pripremiti. Mnogo bi nam značilo kada bi u timu imali servisera, da trener ne mora brinuti o skijama. U nastavku sezone fokusirat ću se na nastupe Evropa kupa u brzim disciplinama u Italiji i Švicarskaj, a zatim ću, u zavisnosti od trenutne forme odlučiti da li ću nastupiti u Crans Montani na utrci Svjetskog kupa u kombinaciji i spustu. Najvažnije takmičenje ove sezone bit će Svjetsko juniorsko prvenstvo početkom marta u Norveškoj. Naravno, sve će to biti priprema za OI koje su san svakog sportiste - kaže Elvedina Muzaferija koja se zahvalila na podršci kompanijama Prevent, RM-LH i VINS, kao i Olimpijskom komitetu čiji je stipendista već nekoliko godina.

Na konferenciji za medije govorio je i Jasmin Mehić, predsjednik Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.

- Elvedina je potvrdila sjajnu formu. U nastavku sezone nećemo joj stavljati prevelik pritisak. Ona je već dovoljno uradila. U naredne dvije godine prioritet će nam biti Olimpijske igre u Pekingu 2022. godine. Elvedina je naša prva takmičarka koja je odlučila da se bavi brzim disiplinama za koje su pripreme posebno zahtjevne. U toku priprema skijašice imaju od 200 do 250 dana skijanja, dok se Elvedina bori od 100 do 120 dana. Ako je budemo mogli pratiti, od Muzaferije možemo očekivati još bolje rezultate – istakao je ovom prilikom Mehić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi