Begović: Želim puno sreće Sarajevu protiv Borussije
Foto: EPA

U intervjuu za SportSport.ba poručuje

Begović: Želim puno sreće Sarajevu protiv Borussije

Edmir Škorić

S Asmirom Begovićem se uvijek ima o čemu razgovarati. Ovaj put pričali smo o Stoke Cityju, Muhamedu Bešiću, Emiru Spahiću, o mogućem odlasku sa Britannia stadionu, bh. košarkašima, Sarajevu...

Begović, jedan od pet najboljih golmana engleske Premier lige, trenutno s nestrpljenjem očekuje utakmicu protiv Aston Ville u prvom kolu. Počinje nova sezona u kojoj, kako nam je rekao, Stoke ima pravo nečemu da se nada.

“Pripreme smo odradili jako dobro. Marljivo smo svi radili, pa vjerujem da ćemo imati dobro izdanje za vikend protiv Aston Ville na otvaranju nove sezone”, kaže Begović, koji vjeruje da njegova momčad sada izgleda jače nego prošle sezone.

“Došli su nam neki novi igrači, jači smo nego prošle sezone i mislim da možemo biti još bolji, te da ćemo opet biti u gornjem dijelu tabele. Pohvalio bih naše nove igrače, posebno Bojana Krkića, koji je stvarno dobar igrač i dobra je osoba. S njim je Stoke puno jači. Trenutno imamo ekipu koja može imati visoka očekivanja”.

Susret s Muhamedom Bešićem

“Neku noć sam sjedio s Bešićem. On je sretan što je došao u klub kao što je Everton. Mislim da je ovo pravo mjesto za njega. Odigrat će sigurno puno utakmica. Fizički je jak, spreman, igra velikim tempom i takvi igrači su uvijek poželjni u Premiershipu”.

Od reprezentacije BiH se oprostio Emir Spahić. Jeste li iznenađeni njegovom odlukom?

“Čuli smo se, ali to je Emirova odluka, sam je morao odlučiti. Imam veliki respekt prema njemu. Treba mu čestitati za sve ono što je uradio. Svaka mu čast. Puno mi je pomogao kada sam tek došao u reprezentacju. Puno je uradio za nas. Želim mu sve najbolje u nastavku karijere, šta god bude radio”.

Pape je kapitensku traku sada dodijelio Edinu Džeki. Nije pogriješio, zar ne?

“Slažem se. Edin je dugo u reprezentaciji, bio je ionako drugi kapiten. Imat će našu podršku, to je najbitnije”.

Mnogi golmani su ovog ljeta mijenjali sredine. Hoćete li i vi u dogledno vrijeme promijeniti klub? 

“Neke stvari nisu do mene, ali iskreno nikad ne razmišljam o tome. Trener je odličan, ambiciozan, ljudi u klubu su također ambiciozni i nemam potrebe sada da razmišljam o mogućem transferu. Sretan sam u Stokeu i radujem se svakoj narednoj utakmici”.

Jeste li pratili nastup košarkaške reprezentacije u Londonu?

“Gledao sam na televiziji utakmicu. Naša reprezentacija je jako dobro igrala. Šteta što nisam mogao da prisustvujem toj utakmici i da uživo bodrim momke. Zaista su sjajni, želim im sve najbolje i u narednim utakmicama”.

Real je nadigrao Sevillu, ali iznenađuje pobjeda Borussije Dortmund protiv Bayerna u utakmici njemačkog Superkupa. Pratite li te mečeve?

“Pratio sam, naravno. Real ima jaku ekipu, oni će biti veliki favorit da osvoje Ligu prvaka i Primeru. Odlično igraju. Što se Bayerna tiče, pa treba imati na umu da Guardiola nije mogao računati na mnoge igrače, ali u svakom slučaju će Bundesliga biti jako zanimljiva. Često pratim bundesligaške utakmice, tamo je dosta dobrih klubova koji se bore za vrh, a i dosta je naših igrača tamo”.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

I taman kada smo se zahvaljivali Asmiru na izdvojenom vremenu za još jedan ugodan telefonski razgovor, on nas je odlučio još malo zadržati 'na liniji':

“Iskoristio bih ovu priliku da čestitam Sarajevu na sjajnim igrama i plasmanu u play-off Evropske lige. Igrat će protiv Borussije M. i to nije mala stvar. To me stvarno raduje. Lijepo je znati da i bh. fudbal polako ide naprijed. Želim Sarajevu puno, puno sreće u ovim utakmicama koje slijede i da što više naših klubova dolazi u ovakve situacije”.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.