BiH osma u svijetu po broju menadžera?!

Makar smo u nečem u vrhu

BiH osma u svijetu po broju menadžera?!

Znate li po čemu je Bosna i Hercegovina među prvima u svijetu kada je fudbal u pitanju? Nažalost, ne po rezultatima, već po broju fudbalskih menadžera sa UEFA licencom.

U Bosni i Hercegovini egzistira 123 registrovanih menadžera, što stavlja našu zemlju na nevjerovatno visoko osmo mjesto u svijetu po broju registrovanih menadžera?!

Na prvom je mjestu Italija, a dalje slijede Španija, Engleska, Njemačka, Brazil, Francuska, Argentina pa Bosna i Hercegovina. Međutim, za razliku od prvih sedam država, koje imaju mnogo više registrovanih fudbalera, BiH sa 69.000 registrovanih fudbalera ne bi trebala imati ni blizu toliko broj menadžera. Ali ima.

Bosna i Hercegovina tako ima više menadžera nego neke svjetske fudbalske velesile, poput Holandije, Portugala, Rusije ili Turske, ali i više od svih država sa prostora bivše Jugoslavije. Također, prvi smo u svijetu kada se podijeli broj menadžera sa brojem registrovanih fudbalera.

S obzirom na ogroman broj fudbalskih menadžera, nije ni čudno što je fudbal na ovim prostorima na tako niskim granama. Uostalom, kada možemo imati tri predsjednika, desetine ministara, stotine pomoćnika ministara, zašto ne bi imali i pregršt fudbalskih menadžera. Šteta samo što nemamo razmjeran broj i kvalitetnih fudbalskih kolektiva i igrača.

Svjetski lideri u broju UEFA fudbalskih menadžera

1. Italija          648 menadžera
2.. Španija        571
3. Engleska             452
4. Njemačka            400
5. Brazil                   339
6. Francuska           281
7. Argentina             208
8. BIH                       123
9. Nigerija                119
10. Holandija     118

...

Srbija                  107
Hrvatska           48
Makedonija      43
Slovenija              28

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.