Blamaža u Izraelu: Pape, vrijeme je...

Bh. reprezentacija razbijena u Haifi

Blamaža u Izraelu: Pape, vrijeme je...

E. Škorić

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon večerašnje utakmice u Haifi ima minimalne, da ne kažemo nikakve šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo. Očekivali smo nešto, nismo dobili ništa. U stvari, jesmo - tri gola u mreži i milion razloga da tugujemo.

Nakon poraza od Kipra i dva remija, doživjeli smo katastrofu u Haifi. Izrael je nadigrao nemoćne izabranike Safeta Sušića. Djelovali smo večeras razbijeno, nemoćno, jadno. Djelovali smo onako kako odavno nismo. Kao reprezentacija koja nema snage da ode na Evropsko prvenstvo. Nedostajali su nam mnogi, ali to ne može i ne smije da bude alibi. 

Počelo je, naizgled obećavajuće, udarcem Pjanića iz slobodnjaka, kojeg je odbranio Marciano. Odmah je uzvratio Izrael preko Zahavija, ali se Begović istakao. U 16. minuti velika šansa za Izraelce, Damari je obišao Begovića, na kraju jedan domaći igrač ne pogađa skoro prazan gol.

Tai Ben Haim je u 24. minuti, u želji da centrira, pogodio stativu našeg gola. Ljevicom je Hajrović u 30. minuti zaprijetio Marcianu, lopta ide pored gola. U 32. minuti neshvatljiv promašaj Lulića… 

Onda i dobar udarac Kvržića, Marciano sjajno brani. Marciano se istakao i minutu kasnije, kada je odbranio šut Medunjanina. Zahavi je pucao na suprotnoj strani, Begović siguran. 

I onda smo se raspali u zadnjih 10 minuta prvog dijela. Prvo Vermouth u 36. minuti šutira, lopta kači Spahića i završava u mreži Begovića. Dvije minute kasnije, Zahavi u šansi, Begović spašava. 

U samoj završnici prvog dijela potpuna katastrofa. Damari je šutirao i lopta je odsjela u mreži Begovića. I  ako je bilo onih najvećih optimista da se u nastavku može nešto promijeniti, izgubili su nadu kada je Šunjić u 46. minuti srušio Damarija kao zadnji igrač odbrane i dobio direktan crveni karton.

Bilo je jasno da je sve gotovo. Onda su uslijedili problemi. Treća izmjena (prethodno su na poluvremenu ušli Višća i Prcić umjesto Bešića i Mujdže) izvršena je u 60. minuti. Pjaniću je pozlilo, u igru je ušao mladi igrač Sarajeva Gojko Cimirot. 

Begović nas je spašavao veće katastrofe. U 59. minuti je zaustavio udarac opasnog Vermoutha. Meshumar je u 67. bio blizu pogotku, ali Begović je opet pokazao svoje kvalitete. U 70. minuti Begović nije mogao ništa. Zahavi je postigao gol za 3:0 i samo dolio sol na ranu našeg nacionalnog tima.

Ovim porazom, čini se, gubimo jednu od zadnjih nada da ćemo biti u Francuskoj za dvije godine. Selektor Safet Sušić je jedan od glavnih krivaca i vrijeme je da ode. Papetu hvala sve što je napravio, što nas je odveo na Mundijal, ali ono što se dešava reprezentaciji u posljednje vrijeme definitivno nije ono što želimo. Pape je izgubio konce, donio je pregršt pogrešnih odluka i bilo bi suludo da ostane. Hvala, Pape, za sve, ali vrijeme je da nas napustiš…

Izrael - BiH 3:0 (Vermouth 36, Damari 45, Zehavi 70)

Žuti kartoni: Ben Haim 17, Yeini 27, Biton 84 (Izrael)/ Spahić, Kvržić (BiH).

Crveni karton: Šunjić 48’

Izrael: Marciano, Ben Harush, Tibi, Ben Haim, Meshumar, Ben Haim II, Yeini, Vermouth, Zehavi, Natcho, Damari.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

BiH: Begović, Hadžić, Spahić, Šunjić, Mujdža, Lulić, Bešić, Kvržić, Pjanić, Medunjanin, Hajrović.


Goal Vermouth - Israel 1-0 Bosnia & Herzegovina... by Bayeo
Goal Damari - Israel 2-0 Bosnia & Herzegovina... by Bayeo
Goal Zehavi - Israel 3-0 Bosnia & Herzegovina... by Bayeo

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.