Fudbalske legende iz BiH u Paninijevim albumima za SP

Zmajevi nisu prvi iz BiH

Fudbalske legende iz BiH u Paninijevim albumima za SP

Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se ovog ljeta igra u Brazilu sve je bliže, a pravu euforiju među djecom, omladinom ali i starijim generacijama izazvao je Paninijev album sa slikicama za ovogodišnji Mundijal.

Fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine se po prvi put u svojoj historiji plasirala na jedno veliko takmičenje, pa će se tako igrači naše izabrane vrste po prvi put naći u jednom od Paninijevih albuma koji se postao pravi kult među rajom od kako se prvi put pojavio 1970. godine.

Od Svjetskog prvenstva koje je održano u Meksiku Panini izdaje album za svako Svjetsko, ali i Evropsko prvenstvo. 

Iako su se izabranici Safeta Sušića, po prvi put plasirali na Svjetsko prvenstvo, od 1970. godine Bosanaca i Hercegovaca bilo je u sastavu bivše SFR Jugoslavije je na Mundijalima na kojima je selekcija bivše zajedničke države učestvovala 1974., 1982. i 1990. godine. Tako da sadašnji fudbaleri nisu prvi igrači iz naše zemlje koji će se naći u Paninijevom albumu.

U prvom albumu Paninija sa SP-a 1974. godine našla su se četvorica fudbalera iz BiH. Enver Marić, Enver Hadžiabdić, Josip Katalinski i Dušan Bajević, a tada se na dvolisnici na kojoj je predstavljena jedna reprezentacija nalazilo 16 sličica (13 fudbaler, grb saveza i maskota).

Drugi album Paninija u kojem su se našli tadašnji Yugosi bio je onaj sa Mundijala 1982. godine koji se igrao u Španiji, a tada se u među fudbalerima bivše Jugoslavije našlo čak šest fudbalera rođenih u BiH. Jednu selekciju je tada uz grb saveza i timsku sliku činilo 16 fudbalera među kojima su bili braća Vujović, Zoran i Zlatko, Edhem Šljivo, Vahid Halilhodžić, Predrag Pašić i sadašnji selektor našeg tima Safet Sušić.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Jugoslavija je propustila Mundijal 1986., a na narednu smotru najbolji selekcija svijeta Jugoslaviju je odveo Ivica Osim. Fahrudin Omerović, Davor Jozić, Zlatko Vujović, Zoran Vujović, Safet Sušić, Faruk Hadžibegić i Haris Škoro, iako ga nije bilo u sastavu reprezentacije Jugoslavije na SP-u u Italiji, koje je bilo posljednje za SFRJ. U albumu Paninija za SP u Italiji nije bilo Mirsada Baljića, iako je bio na spisku Ivice Osima, a 19 sličica je bilo na dvije stranice, od toga 17 fudbalera.

Za Paninimaniju koja je zahvatila našu domovinu najzaslužniji su svakako fudbaleri i stručni štab naše reprezentacije, ali ne treba zaboraviti ni na fudbalske legende koje su rođene u BiH, a koje su ranije nosile dres reprezentacije Jugoslavije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti