Moćnoj Belgiji uzeli smo bod

Iako smo sami sebe otpisali

Moćnoj Belgiji uzeli smo bod

E. Škorić

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine uspjela je ostati neporažena u susretu sa Belgijom u sklopu trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Susret u Zenici završen je rezultatom 1:1.

Iako smo i sami sebe otpisali, uspjeli smo na Bilinom Polju da pružimo otpor Belgijancima i da ostanemo neporaženi, a čak smo imali i vodstvo na poluvremenu. Tako nakon tri kola, imamo dva boda uz jedan poraz, onaj od Kipra na startu kvalifikacija kojeg niko nije očekivao.

Belgijanci su svoju snagu pokazivali tijekom čitave utakmice, u prvom poluvremenu su dominirali i stvarali šanse, ali srećom po nas, na našem golu stajao je - Asmir Begović! Fenomenalno je skidao sve što je išlo u okvir našeg gola. 

Na samom početku utakmice Defour je s 20-ak metara šutirao pored gola Begovića, koji je u sedmoj minuti zaustavio pokušaj Origija iz neposredne blizine.  Nedugo nakon toga Nainggolan šutira iznad gola.

Odmah je uslijedio pokušaj Hazarda nakon što se poigrao s Mujdžom na lijevoj strani, no nevjerovatan je bio Begović. Prijetimo tek u 19. minuti, ali Bešićev udarac je bio bezopasan po Courtoisa. U 25. minuti Sušić puca preko gola. 

Dvije minute kasnije, nakon ubačaja iz kornera, Alderwielde puca preko gola. I onda smo u 28. minuti kaznili promašaje Belgijanaca. Pjanić je dodao lijevo do Džeke, ovaj topovskim udarcem matirao golmana Chelseaja za veliko slavlje u Zenici, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Džeko je u 32. minuti iz voleja opalio po lopti, no otišlo je to visoko preko gola Courtoisa. Begović u 34. minuti zaustavlja pokušaj Vertonghena iz slobodnjaka. Do kraja su Defour i Lukaku opasno prijetili, a u oba navrata je Begović bio maestralan.

Očekivano, od prve minute nastavka potpuni presing Belgijanaca, dok su se Papetovi izabranici orijentisali na kontre. Nismo dugo izdržali. U šestoj minuti nastavka veznjak Rome Nainggolan prizemno šutira, no Begović griješi i lopta ispod njega odlazi u mrežu.

Nismo pali nakon primljenog gola. Prijetimo nakon ubačaja Pjanića iz slobodnjaka u 56. minuti, a onda stopostotna šansa za Pjanića tri minute kasnije. Ibišević ga je fantastično uposlio, veznjak Rome je matirao Courtoisa, ali je Kompany u zadnji čas izbacio loptu.

Mertens je u 60. minuti šutirao pored gola. Na drugoj strani još jedna stopostotna šansa za naš tim. Mujdža je centrirao s desne strane, Džeko je glavom tukao pod samu prečku, ali Courtois izbacuje u korner. Na jednoj strani prijeti Medunjanin, na drugoj Defour, ali obojica su neprecizni.

Ponadali smo se nekom ‘ludom’ golu u 73. minuti, kada je Pjanić izvodio slobodnjak sa preko 30 metara, no i on je šutirao pored gola. Zadnjih 20 minuta Sušić je umjesto svog nećaka u igru uveo Višću. 

BiH - Belgija 1:1 (Džeko 28/ Nainggolan 51)

BiH: Begović, Šunjić, Lulić, Bešić, Medunjanin, Pjanić, Mujdža, Sušić (od 72. Višća), Hadžić, Ibišević, Džeko. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Belgija: Courtois, Alderweild, Lombaerts, Kompany, Vertonghen, Nainggolan, De Bruyne, Hazard, Defour (od 78. Fellaini), Lukaku (od 57. Mertens), Origi.


Goal Dzeko - Bosnia & Herzegovina 1-0 Belgium... by Video-Live
Goal Nainggolan - Bosnia & Herzegovina 1-1... by Video-Live

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.