NS FBiH kaže jedno, a NS TK drugo

NS FBiH kaže jedno, a NS TK drugo

A. Beganović

Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine izdao je službeno saopštenje povodom posljednjih dešavanja vezanih za status FK Sloga Simin Han, koji je na zalenom terenu osvojivši prvo mjesto u Drugoj ligi Sjever izborio nastup u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

"U povodu neutemeljenih izjava u medijima predsjednika FK „Sloga“ Simin Han Husić Azmira, tendencioznin i neprovjerenih natpisa u pojedinim bh. elektronskim medijima te neviđenih pritisaka iz FK „Sloga“ na Izvršni odbor NS FBiH da donese odluku u korist tog kluba, a sve vezano za provođenje odluka i propisa od strane organa i tijela Nogometnog saveza Federacije BiH zasnovanim na odredbama Statuta NS FBiH i ostalim važećim proipisima, NS FBiH želi da upozna javnost u BiH sa svim detaljima vezano za status FK „Sloga“ Simin Han u okviru NS FBiH, kao i pomoći klubovima ali i nadležnostima te aktivnostima Nogometnog saveza Federacije BiH na razvoju i afirmaciji omladinskog nogometa u NS Federacije BiH", navodi se na početku saopštenje Nogometnog saveza, kojeg možete pogledati OVDJE.

Međutim, da stvari ne izgledaju baš onako kako ih putem saopštenja želi prikazati NS FBiH govori i dio samog saopštenja u kojem se navodi: 

"Kada je u pitanju takmičarska sezona 2014/2015, Izvršni odbor je na sjednici održanoj 30.05.2014. godine donio odluku o Propozicijama takmičenja Prve i Druge lige FBiH. Izvršni odbor NS FBiH je narednu sjednicu održao 09.07.2014. kada je izvršio analizu takmičenja Prve i Druge lige za sezonu 2013/2014. Prilikom analize takmičenja prethodne sezone, IO je na pomenutoj sjednici 09.07.2014. odlučio o izmjeni i dopuni Propozicija takmičenja Prve i Druge lige i donošenju odluka vezano za obavezu klubova takmičenja sa mlađim uzrasnim kategorijama nogometaša. Odlukom IO NS FBiH 419/14  precizno su definirani kriteriji za klubove Prve lige, Druge lige te klubove koji iz Druge lige mogu ostvariti plasman u Prvu ligu.

Kriteriji su sačinjeni prema gradaciji ovisno o stepenu takmičenja i mogućnosti nastupanja u narednoj sezoni:
a) Prva liga- obaveza nastupanja sa četiri omladinske selekcije (juniori i kadeti u kvalitetnoj Omladinskoj ligi).
b) Druga liga- klub koji želi ostvariti plasman u Prvu ligu, obaveza nastupanja sa tri omladinske selekcije a od toga juniori i kadeti u kvalitetnoj Omladinskoj ligi BiH grupa Sjever, Centar, Zapad ili Jug.
c) Druga liga (ostali klubovi Druge lige)- takmičenje sa minimalno dvije omladinske selekcije.

Sve je objašnjeno rekli bismo, no ako se dublje "zakopa" u Pravilnike i Propise Nogometnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, koji se nalaze na službenim stranicama Saveza, kojeg ljubitelji fudbala u našoj zemlji često nazivaju i privatnim, i koji bi s obzirom da se nalaze na službenim stranicama trebali biti validni, onda se može vidjeti da u Propozicijama takmičenja Druge lige u članu 5. u kojem se govori o uslovima za učestvovanje u takmičenje jasno stoji:

"Da organizira nogometnu aktivnost sa takmičarskim/natjecateljskim ekipama pretpionira (U-13), pionira (U-15), kadeta (U-17) i juniora (U-19) od kojih najmanje tri (3) moraju učestvovati ustalnim takmičenjima/natjecanjima u ligama NS FBiH ili kantonalnih/županijskih saveza."

 

Dakle, bilo koji klub koji učestvuje u Drugoj ligi po propozicijama Takmičenja ispunjava sve uslove za učestvovanje u tom u takmičenju, a u istim se ne navodi da neće moći ostvariti plasman u viši rang ukoliko njegove mlađe kategorije ne učestvuju u određenom nivou takmičenja.

Međutim, to nije sve, odnosno u jednom dijelu saopštenja Nogometni savez Federacije BiH tvrdi da je o odluci na koju se poziva i koja je donesena na sjednici Izvršnog odbora 09. juna 2014. pravovremeno obavijestio sve kantonalne saveze. 

"Na istoj sjednici Izvršnog odbora, također je nedvojbeno utvrđeno da je pomenuta odluka kao i druge odluke vezano za takmičenje u novoj sezoni dostavljena svim kantonalnim/županijskim savezima, a k/ž savezi kojima je povjereno vođenje Druge lige obavezni su vršiti svu komunikaciju i korespondenciju sa klubovima koji se takmiče u odgovarajućoj grupi Druge lige. Obzirom da je odluka donesena na sjednici IO 09.07.2014. godine, da je ista pravovremeno sa svim ostalim relevantnim dokumentima vezanim za takmičenje dostavljena svim k/ž savezima (sa obavezom da je dostave klubovima Druge lige), da su članovi Izvršnog odbora NS FBiH nakon sjednice i na svaki drugi način upoznali klubove i k/ž saveze, da je objavljena u službenom glasniku, da je na seminaru predstavnika klubova održano predavanje na tu temu, zatim da je u više navrata k/ž savezima dostavljana odluka i drugi akti vezano za tu tematiku, odbačena je i  mogućnost da klub koji je imao ambicije plasirati se u viši stepen takmičenja nije mogao znati za obavezu takmičenja juniorskog i kadetskog tima u kvalitetnoj Omladinskoj ligi", dio je saopštenja Nogometnog saveza Federacije BiH.

Ali, SportSport.ba je već ranije došao u posjed dopisa Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona koji je upućen Nogometnom savezu Federacije BiH u kojem stoji:

"Shodno vašem dopisu od 16. juna 2015. godine dostavljamo vam tražene podatke kako slijedi:

1. Nogometni savez Tuzlanskog kantona je upoznat sa odlukom Izvršnog odbora NS FBiH broj 419/14 od 09. jula 2014. godine u decembru mjesecu 2014. godine putem biltena "decembar/prosinac 2014.-broj 87, a isti je primljen putem pošte".

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Dakle, Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine, bez obzira što javnost putem svog saopštenja želi uvjeriti u jedno, odluku na koju se poziva i zbog koje ne dozvoljava FK Sloga učesšće u Prvoj ligi, Nogometnoim savezu Tuzlanskog kantona poslao je tek u decembru prošle godine, odnosno na kraju prvog dijela sezone, a ne pravovremeno, kako tvrde putem saopštenja.

Zbog čega je ta odluka u ladici držana pet mjeseci i zbog čega o istoj u ovom slučaju nije obaviješten NS TK, a samim tim ni FK Sloga Simin Han niko osim moćnika iz Federalnog saveza ne zna, mada je onima koji, na njihovu žalost prate dešavanja i u nižim bosanskohercegovačkim ligama, manje-više sve jasno.

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.