Rođeni pobjednik: Edin Džeko!

Rođeni pobjednik: Edin Džeko!

M. Šljivak

Ponos Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, stigao je jučer do titule prvaka engleskog Premiershipa sa ekipom Manchester Cityja, prve za ovaj klub nakon 44 godine čekanja.

Iako tokom sezone u nemilosti trenera Građana Roberta Mancinija, Džeko je ponovo dokazao da je vrhunski fudbaler, ali prije svega veliki čovjek. Mirno je podnosio sjedenje na klupi tokom većeg dijela sezone, ali je ponovo dočekao svojih pet minuta postavši jedan od junaka plavog dijela Manchestera.

Navikao je Edin od samog početka svoje karijere da bude u podređenom položaju, ali je na kraju uvijek izlazio kao pobjednik, kao i jučer. I opet nas je Edin učinio ponosnim Bosancima i Hercegovcima.

Karijeru je Edin počeo na svojoj Grbavici u dresu njemu najdražeg Željezničara, gdje je važio za jednog od najtalentovanijih mladih igrača u svojoj generaciji. Zbog njegove konstitucije, fudbalske "sveznalice" su mu prišile nadimak kloc, no Edin se nije obazirao na takve stvari, te je velikom željom i napornim radom došao do prvog tima Željezničara.

Prvi profesionalni ugovor potpisao je 2003. godine sa Željezničarom, no na Grbavici nije dobio mnogo šanse za igru, pa 2005. godine odlazi u Češku u ekipu Teplica gdje ga odvodi nekadašnji trener Plavih Jiri Plišek.

Najprije je Edin bio posuđen filijali Teplica u drugoj češkoj ligi ekipi Usti nad Labem, a tada golobradi dječak je beskompromisno tresao mreže u ovom klubu, pa je ubrzo vraćen u prvi tim Teplica.

Za prvi tim Teplica odigrao je 43 utakmice, te je postigao 17 golova, a takva igra nije promakla treneru njemačkog bundseligaša Wolfsburga, koji ga 2007. godine u transferu vrijednom 4 miliona eura dovodi u grad automobila.

Iste godine debituje i za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Svoj prvi nastup upisao je 2. juna 2007. godine u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Turske na Koševu (3:2), a svoj debi krunisao je prekrasnim golom.

Svoju prvu sezonu u dresu Wolfsburg okončao je sa osam postignutih golova uz dosta pozitivnih komentara na njegovu igru, da bi već u narednoj sezoni Edin došao do titule drugog strijelca lige sa 26 golova. Uz saigrača iz reprezentacije Zvjezdana Misimovića i Brazilca Grafitea Edin je bio nezaustavljiv, pa je ovaj trio donio u Wolfsburg prvu titulu prvaka u povijesti kluba.

Džeko i Grafite su tu sezonu okončali sa 56 pogodaka, te su postali najbolji napadački duo u historiji Bundeslige ,a nadmašili su velikane njemačkog nogometa Gerda Millera i Ullija Hoenesa.

Već u narednoj sezoni Džeko dolazi do titule najboljeg strijelca Bundeslige sa 22 gola, te uprkos mnogobrojnim ponudama od velikih evropskih timova ostaje među "vukovima" za koje u posljednjoj polusezoni postiže 10 golova. Ukupno je za Wolfsburg odigrao 111 ligaških utakmica. Postigao je 66 golova u Bundesligi, dok je ukupno u dresu tima Felixa Magatha postigao 84 gola u svim takmičenjima.

U januaru 2011. godine Edin se odlučio na odlazak iz Wolfsburga. Potpisao je četverogodišnji ugovor sa superbogatim Manchester Cityjem za rekordnih 27,5 miliona funti. Debi u dresu Manchester Citya Edin je upisao 15. januara u pobjedi protiv Wolvesa rezultatom 4:3, a u tom susretu je uspio upisati asistenciju za gol Yaye Tourea.

Svoj prvi gol u dresu popularnih Građana u Premiershipu upisao je protiv Blackburna 15. aprila 2011. godine. Bio je to pobjednički gol u tom susretu, a na početku sezone koja je upravo završila postigao je Tottenhamu četiri gola u jednoj utakmici, te je postao prvi igrač Cityja sa takvim učinkom u historiji kluba.

Uporedo sa razvojem klupske karijere Edin je našu reprezentaciju predvodio i do nastupa u baražima za Svjetsko i Evropsko prvenstvo. Kvalifikacije za SP u Južnoj Africi okončao je kao drugi strijelac kvalifikacija sa devet golova, dok je u kvalifikacijama za Euro postigao četiri gola.

Priznanja:

- Najbolji strani igrač češke lige

- Osam nominacija u timu kola u Prvoj češkoj ligi

- Drugi najbolji strijelac češke lige

- Najbolji napadač Bundeslige (2007/08) u izboru portala sportal.de

- Osvajač Bundeslige (2008/09)

- Najbolji igrač Bundeslige (2008/09) u izboru njemačkih profesionalaca

- Najbolji strijelac DFB Kupa 2008/09.

- Najbolji sportista BiH u izboru Nezavisnih novina (2009)

- Sportska ličnost godine (2009. i 2010.) u izboru Dnevnog Avaza

- Drugi strijelac kvalifikacija za SP 2010. sa 9 golova.

- Najbolji strijelac Bundeslige (22 gola) - u sezoni 2009/10.

- Idol nacije (najbolji bh. fudbaler) 2009. i 2010. u izboru bh. novinara kojeg organizuje portal SportSport.ba

- Osvajač FA Kupa sa Cityem (2010/2011)

- Etihad igrač mjeseca - januar i avgust 2011. godine

- Igrač Premiershipa - avgust 2011. godine

- Najbolji sportista BiH u izboru navijača (Nezavisne novine, 2011)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.