Šta se treba desiti da bh. kadeti odu na Euro?

Blizu smo plasmana u Hrvatsku

Šta se treba desiti da bh. kadeti odu na Euro?

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se veoma blizu plasmana na Evropsko prvenstvo, koje se od 3. do 19. maja ove godine igra u susjednoj Hrvatskoj.

Izabranici Sakiba Malkočevića su, nakon remija (0:0) sa Slovenijom u prvom kolu, danas savladali Češku Republiku sa 2:1 i trenutno se nalaze na drugom mjestu grupe 7 sa četiri boda. Prvo mjesto pripada Engleskoj (6 bodova), Slovenija je treća sa jednim, dok je Češka posljednja bez ijednog boda.

Pred posljednju utakmicu grupe, BiH se nalazi u situaciji da sama odlučuje o svojoj sudbini. Našoj selekciji je preostao meč sa Engleskom, dok se Češka sastaje sa Slovenijom, a obje utakmice igraju se 28. marta s početkom u 15 sati.

Plasman na Evropsko prvenstvo će izboriti pobjednici svih osam kvalifikacionih grupa, te sedam najboljih drugoplasiranih ekipa. Računica je jasna - Naša reprezentacija bi u slučaju pobjede nad Engleskom završila kao prvoplasirani tim tabele, remijem bismo sigurno bili drugi i plasirali bismo se na EP, dok bismo u slučaju poraza zavisili od rezultata druge utakmice naše grupe između Češke i Slovenije.

Nakon što se odigra treće kolo, svim drugoplasiranim ekipama će se odbijati bodovi i golovi protiv reprezentacije koja završi na posljednjem mjestu u toj grupi. Našoj reprezentaciji bi najviše odgovaralo kada bi Češka savladala Sloveniju, jer bi u tom slučaju sigurno ostala na drugom mjestu i ne bi bila najslabija drugoplasirana ekipa, bez obzira na ishod utakmice sa Engleskom. Kada bi Slovenija završila na posljednjem mjestu, Bosni i Hercegovini bi bio 'oduzet' samo jedan bod i to bi značilo da smo siguran učesnik Evropskog prvenstva.

Ako bi Slovenija pobijedila Češku, a BiH izgubila od Engleske, obje ekipe bi imale po četiri boda ali bi se odbili bodovi protiv Češke, koja bi bila posljednja. U tom slučaju bi odlučivala gol razlika, a našoj reprezentaciji je bitno da ona bude bolja od slovenačke, ali i portugalske, jer upravo je Portugal trenutno najslabija drugoplasirana ekipa koja, kako sada stoje stvari, neće ići na EP. Portugal ima jedan bod i gol razliku -2 (3:5), a svakako da je važno i da od Engleske doživimo neki prihvatljiv poraz.

Sve u svemu, naša reprezentacija je u dobroj poziciji da se plasira na Evropsko prvenstvo čak i ako izgubi od Engleske, a to bi svakako bio veliki uspjeh.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi