"Volio bih igrati za BiH, to je moja zemlja koliko i Srbija"

Bojan Nastić iz Genka za SportSport.ba

"Volio bih igrati za BiH, to je moja zemlja koliko i Srbija"

U posljednje vrijeme Genk ima reputaciju jednog od najboljih klubova u Belgiji za rad s mladim igračima. 

Tim koji čini tzv. "veliku petorku" u belgijskom prvenstvu  ulaznicu za blistavu karijeru dao je fudbalerima poput Thibauta Courtoisa (Chelsea), Christiana Bentekea (Crystal Palace), Kevina De Bruynea (Manchester City) i Divocka Origija (Liverpool). I danas se filozofija kluba svodi na isto, pa je tako nakon Tina Sušića na Cristal Arenu iz Vojvodine stigao 22-godišnji Bojan Nastić. 

Nastić nije ime koje se spominje u bh. medijima. Radi se o fudbaleru koji je još kao dijete napustio svoju rodnu Vlasenicu i na poziv Vojvodine preselio u Novi Sad, a sada kada se u Genku stablizirao kao odbrambeni bedem, ne krije da ga srce vuče ka korijenima. 

"Oduševljen sam klubom, gradom i uslovima koje sam dobio u Genku. Ovo je veliki klub, jedan od najvećih u Belgiji i imam sve što je potrebno da izrastem u još boljeg igrača. Zašto Genk? Pa, imao sam prije ovoga opciju da pređem u Legiju iz Varšave, ali sada kada je došao poziv iz Genka procijenio sam da mi belgijski stil fudbala najviše odgovara, a uostalom i liga je praćena. Skauti iz mnogih evropskih liga dolaze na utakmice", riječi su Bojana Nastića na samom početku razgovora za SportSport.ba. 

Na život u Belgiji nije se bilo teško naviknuti Nastiću, iako priznaje da mu je mnogo pomogao bh. reprezentativac.

"Lako se naviknuti na dobro (smijeh). Priznajem, bilo mi je teško u početku, ali ovdje je dovoljno da se ne praviš pametan i uspjet ćeš. Imam dosta slobodnog vremena i obično ga provodim sa Sušićem. Iz iste smo države, mentalitet nam je isti i pomaže mi dosta u situacijama kada se ne mogu sporazumjeti. On je, ipak, ovdje domaći", dodaje mladi Nastić. 

U debitantskoj sezoni Nastić igra odlično. Dominantan je na lijevom beku.

"Poprilično sam zadovoljan onim što sam dosad pokazao. Na početku se bilo teško uklopiti jer se igra brže i agresivnije, ne može se mnogo razmišljati, ali sada sve funkcioniše dobro. Bitno je da je zadovoljan trener i ljudi u klubu." 

Ove godine Genk ne stoji najbolje u prvenstvu. Na tabeli zauzima tek devetu poziciju, dok u Evropskoj ligi nakon četiri kola dijeli prvo mjesto sa Bilbaom. 

"Istina je da u prvenstvu nismo baš dobri, mogli smo biti bolji. Po meni je problem u tome što smo neiskusni u nekim situacijama, slabo se vraćamo u igru nakon što primimo gol, ali sve će to doći na svoje mjesto. Najbitnije nam je da uđemo u play-off i onda je sve moguće. Što se tiče Evropske lige, i tu smo mogli biti bolji. Da smo pobijedili Rapid u Beču sad bi već osigurali prolaz u naredni krug, ali i sada su nam velike šanse. Optimistični smo."

Iako je rođen u Bosni i Hercegovini, tačnije Vlasenici, Nastić je u proteklom periodu igrati za kadetsku, juniorsku i mladu reprezentaciju Srbije. 

"Kada sam kao dijete prešao u Vojvodinu niko me iz Bosne i Hercegovine nije zvao. Poslije šest mjeseci igranja za omladince Vojvodine stigao je poziv iz Fudbalskog saveza Srbije, a pošto sam tamo već živio, bilo mi je logično da se odazovem", objasnio je Nastić. 

Kroz razgovor za SportSport.ba defanzivac Genka stidljivo pominje mogućnost "transfera" u Bosnu i Hercegovinu. 

"Prvo bih volio da me neko kontaktira iz N/FSBiH, naravno ako smatraju da mogu pomoći, i onda bih rado da sjednemo i popričamo na tu temu. Rođen sam u Vlasenici, Bosna i Hercegovina je moja zemlja, koliko i Srbija u kojoj sam odrastao i sazrio kao čovjek. Sa moje strane postoji interes. a moram priznati da bi za moju Vlasenicu od 8.000 stanovnika bila velika stvar da budem treći reprezentativac nakon Ibiševića i Đurića." 

Naš nacionalni tim, kako kaže, prati i u sve je upućen. 

"Bilo mi je drago kada smo izborili Svjetsko prvenstvo u Brazilu, to je bio veliki uspjeh. U posljednjih nekoliko godina dosta pratim zbivanja u reprezentaciji i mogu reći da sam upućen. Evo, i sada imamo velike šanse da ponovo odemo na jedno veliko takmičenje, no dosta toga će zavisiti od toga kakav će rezultat biti u Grčkoj. Igrači su u formi, za očekivati je da će biti razloga za slavlje." 

Nastić nije zaboravio rodno mjesto i Vlasenicu posjećuje kada god može. 

"Kada sam slobodan s velikim zadovoljstvom se vraćam u svoj grad. Bilo je meni lijepo i u Novom Sadu, tu sam sazrio, ali zna se odakle sam i više volim dolaziti tamo gdje su mi roditelji, prijatelji iz djetinstva... Kao dječak nisam zamišljao da ću brzo otići u svijet, dogurati do kluba kao što je Genk, obično sam maštao o Premijer ligi BiH, Superligi Srbije", priznao je skromni Nastić na kraju razgovora za SportSport.ba. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi