57:58 za slavlje bh. košarkaša nad Italijom

57:58 za slavlje bh. košarkaša nad Italijom

M. Skaka

Najbolji bosanskohercegovački košarkaši, u infarkt završnici došli su do veoma važne pobjede za povećanje samopouzdanja nakon što je jučer reprezentaciju napustio iskusni centar Ratko Varda.

Na turniru u Riminiju, naša selekcija, promašajem Hacketta u posljednjim sekundama susreta slavila je sa tijesnih 57:58.  Samo par sekundi ranije veliku priliku za domaćine stvorio je Nemanja Gordić kojem je u penal završnici zadrhtala ruka, te je promašio oba bacanja.

Sam početak susreta obilježila je bolja igra Italije koja je do isteka prve četvrtine imala 6 poena prednosti (22:16). Tek u drugom periodu, naši košarkaši konsolidovali su redove i zaustavili napad gostiju pa se na pauzu otišlo pri rezultatu 30:25.

U nastavku, bh. reprezentacija zaigrala je mnogo bolje i treća četvrtina pripala je našoj ekipi. Na krilima odličnog Mirze Teletovića, kojem se u ovom period priključio i Edin Bavčić, naši košarkaši prave seriju 11:0, te preokreću rezultat u svoju korist. Do kraja perioda, Italijani su se uspjeli vratiti u igru, pa se u posljednjih deset minuta ušlo u egalu – na semaforu je stajalo 45:44 za domaću ekipu.

U posljednjoj četvrtini igralo se tvrdo i koš za koš: 50:50, 52:52, 55:55… Dvije i po minute prije kraja, Kenan Bajramović ubacio je jedno bacanje, a promašio drugo I donio prednost našoj ekipi. Odgovorio je Andrea Bargnani sa dva slobodna bacanja za 57:56. Ali Bajramović nije rekao svoju zadnju riječ. Naš kapiten pogađa za 57:58 što će ostati i konačan rezultat susreta.

Vrijedi spomenuti da su i pored izostanka prvog centra u našoj ekipi uspjevali održati skok igru, pa su Italijani na kraju treće četvrtine imali samo 2 skoka više (24:22), a do kraja susreta 6 (39:33). Zanimljivo je da je prvi skakač našeg tima bio Henry Domercant sa 8 skokova, a pomogao mu je Nihad Đedović sa 6, dok su Bajramović i Teletović uhvatili po 4 lopte, a Kikanović samo 1 za 10 minta igre.

Prvi strijelac utakmice je Mirza Teletović  koji je opravdao epitit najčvršćeg stuba bh. selekcije sa 17 poena, Bajramović je ubacio 11, a Bavčić i Gordić po 9 poena. Kod domaće ekipe najbolji su bili Bargnani sa 16, Belinelli sa 11 I Mancinelli sa 12 poena.

Naredni ispit naša selekcija ima već sutra kada će igrati protiv Grčke, dok je prekosutra susret sa Poljskom.

Italija - Bosna i Hercegovina 57:58
(22:16, 8:9, 15:19, 12:14)

ITALIJA: Poeta, Mancinelli 12, Bargnani 16, Mordente, Vitali 4, Melli, Cusin 2, Datome 2, Renzi, Hacjett 8, Cinciarini 2, Belinelli 11, Maestranzi, Carraretto.
BiH: Gordić 9, Nešović 1, Ikonić, Milošević 2, Bavčić 9, Kikanović, Teletović 17, Kapelan, Đedović 6, Bajramović 11, Hodžić, Domercant 3.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.