Lewandowski za historiju, Češka bolja od Azerbejdžana
Foto: EPA

Kvalifikacije za SP

Lewandowski za historiju, Češka bolja od Azerbejdžana

U ovkiru grupe E kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Poljska je upisala laganu gostujuću pobjedu nad Armenijom, rezultatom 1:6 i došla na korak od plasmana na Mundijal.

Poljaci su, očekivano, dominirali tokom čitave utakmice, a do vodstva od 0:1 su došli već u drugoj minuti susreta preko Grosickog.

Vodstvo od 0:2 Poljacima je donio Robert Lewandwoski, sjajno pogodivši iz slobodnog udarca u 18. minuti.

Isti igrač je pogodio i za 0:3. Igrala se 25. minuta kada je došlo do velikog nesporazuma između golmana Armenije i jednog odbrambenog igrača. Sudija je bio primoran dosuditi indirekt na pet metara od gola domaćina, a nakon kratke kombinacije šut Lweandowskog je završio u mreži.

U 39. minuti Armenci ipak uspijevaju smanjiti rezultat. Hambardzumyan odlično skače nakon centaršuta Mkhitaryana i pogađa za 1:3.

Ipak, u drugom poluvremenu Poljaci nastavljaju dominrati. Blaszczykowski u 58. pogađa za 1:4, nakon užasne intervencije golmana domaćih, a Lewandowski u 64. minuti kompletira hat-trick. Konačnih 1:6 postavio je Wolski u 89. minuti.

Robert Lewandowski je nakon ove utakmice postao i najbolji strijelac u historiji reprezentacije Poljske sa 50 golova u državnom dresu. 

U terminu od 18:00 sati odigrana je i jedna utakmica grupe C. Sastale su se dvije reprezentacije koje su ostale bez šansi za plasman na Mundijal, a na kraju je Češka slavila gostujuću pobjedu nad Azerbejdžanom rezultatom 1:2.

Česi su bili bolji protivnik, a poveli su u 35. minuti preko Kopiča, koji jednu odbijenu loptu posprema u mrežu domaćina. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Ipak, Azerbejdžan u drugom poluvremenu dolazi do izjednačenja. Marek Suchy pravi prekršaj u svom kaznenom prostoru, sudija pokazuje na bijelu tačku, a siguran izvođač najstrožije kazne u 55. minuti je bio Izmailov.

Reprezentacija Češke je i nakon primljenog gola nastavila sa dobrom igrom, pa je dosta brzo stigla do nove prednosti. U 66. minuti je Darida odlično ubacio, a Barak pogodio za, ispostavit će se, konačnih 1:2.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi