Petar Filipović iz Austrije Beč na radaru selektora BiH
Foto: EPA

Porijeklom iz Brčkog

Petar Filipović iz Austrije Beč na radaru selektora BiH

Piše: A. Pašić
Selektor fudbalske reprezentacije BiH Mehmed Baždarević sa svojim saradnicima prati aktuelne i potencijalne reprezentativce uoči nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. 

Veliki broj njih Baždarević je gledao i u proteklom periodu, a ime koje se po prvi put dovodi u vezu sa našim nacionalnim timom je 26-godišnji defanzivac Petar Filipović, koji je inače rođen u Hamburgu (Njemačka). 

Filipović zajedno sa Osmanom Hadžikićem trenutno nastupa u Austriji Beč i neizostavan je u početnoj postavi, a ove sezone je nastupio u ukupno 43 utakmice, uključujući prvenstvo, Kup i Evropsku ligu. 

Krajem prošlog mjeseca Baždarevićevi saradnici, tačnije pomoćnik i skaut Saša Papac, boravili su u Beču na derbiju između Rapida i Austrije (0:2), gdje su na licu mjesta imali priliku da ocijene Filipovićeve kvalitete.  

U ovom trenutku selektorov najveći problem je sastaviti odbranu, a kako kandidati za mjesta ispred Begovića imaju prilično skromne role, ne čudi što se ovaj fudbaler Austrije Beč našao na radaru. Od ranije za mjesto u odbrani konkurišu Memišević (Gronignen), Đumić (NEC Nijmegen)...