Španci prvi polufinalisti

Slovenija razbijena

Španci prvi polufinalisti

M. Šljivak

Košarkaši Španije prvi su polufinalsiti Evropskog prvenstva u košarci nakon što su u četvrtfinalnom duelu savladali Sloveniju rezultatom 86:64.

Slovenci odlično otvaraju utakmicu, te od samog početka imaju konstantno vodstvo do četiri i više poena prednosti. Slovenski centri su odlično zatvorili braću Gasol pod košem, dok su u napadu pogađali gotovo sve, a krenuo ih je i šut za tri poena, iako su u tom segmentu igre bili najlošiji tim Eurobasketa.

Prvi period završen je prednošću Slovenije od sedam poena 23:16.

Druga četvrtina počinje odličnom zonskom odbranom Španaca. Prve poene u ovom epriodu postiže Marc Gasol nakon više od dvije minute igre, da bi na četiri minute do kraja poluvremena Španci došli do izjednačenja 25:25. 

Nakon toga Smodiš pogađa trojku za Sloveniju, no Španija se vrlo brzo vraća, te na manje od dvije minute do kraja koševima Felipe Reyesa dolazi do prvog vodstva na utakmici 30:28.

Do kraja poluvremena tu su prednost povećali na četiri poena pa se na odmor otišlo rezultatom 35:31 u korist Španije.

Drugo poluvrijeme počinje velikom serijom Španije od 9:0. Sa druge strane Slovencima nije ništa polazilo za rukom, pa je Španija krupnim koracima sve više gazila prema polufinalu. Treću četvrtinu Španci ubjedljivo dobijaju 36:14, te su nakon trideset minuta igre imali vodstvo 71:46.

Zadnjih deset minuta Slovenci uspjevaju smanjiti razliku Španije za konačnih + 22.

Juan Carlos Navarro predvodio je Špance u ovom susretu sa 26  poena, Pau Gasol je dodao 19, dok je kod Slovenaca najefikasniji bio Goran Dragić sa 14 poena.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.