Oracle neće  braniti titulu u Americi već na Bermudima

Suprotno tradiciji America's Cup ide na Bermude

Oracle neće braniti titulu u Americi već na Bermudima

Onako kako tradicija nalaže, branitelj naslova America's Cup-a  američki Oracle će za tri godine titulu braniti na Bermudima. Do sada je pobjednička jedrilica imala pravo birati sljedeće mjesto održavanja, a Amerikanci su uvijek birali svoje luke, dok će sada po prvi puta to biti izvan američkog teritorija

Ljudi iz Oraclea, iza kojeg stoji multimilijarder Larry Ellison, odlučili su " domaći teren " za 35. America's Cup po prvi puta izvan SAD-a, na Bermudima.

Jedrilica Oracle Team USA osvojila je America's Cup 2010. godine, a lani je obranila naslov u velikom i neizvjesnom finalu s Novozelanđanima koji su prokockali nevjerovatnu prednost 8:3.

Dosad su America's Cup osvajale jedrilice iz samo četiri države - SAD-a, Australije, Novog Zelanda i Švicarske, a do 1983. godine, kada su slavili Australci, pehar su osvajale samo američke jedrilice, pa je jedno vrijeme bio čak zakucan ogromnim čavlima u prostorijama kluba iz New Yorka. Dominaciju Amerikanaca je prekinula posada Australije II sa skiperom Johnom Bertrandom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.