Obralić: Maglaj na dobrom putu,  bh. rukomet u problemima
FOTO: sportzdk.ba

Sjajni stručnjak govorio za SportSport.ba

Obralić: Maglaj na dobrom putu, bh. rukomet u problemima

A. Beganović

Proteklog vikenda odigrano je 18. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojem je Maglaj pred svojim navijačima savladao Gračanicu (33:30).

Pobjedom nad Gračanicom rukometaši Maglaja su se učvrstili na trećem mjestu tabele, a partijom svojih izabranika bio je zadovoljan i šef stručnog štaba Maglaja, Mahmut Obralić.

"Dosta dobra rukometa predstava u kojoj smo zasluženo slavili. Nakon prvih 30 minuta imali smo prednost od šest golova (18:12), da bi u drugom dijelu malo popustili što su gosti znali iskoritisiti. Međutim, pobjeda nije dolazaila pod znak pitanja. Moram pohvaliti i ekipu Gračanice, koja zaslužuje mnogo bolje mjesto na tabeli nego na kojem se trenutno nalazi. Niti jedna utakmica nije lagana i ukoliko ne pružite svoj maksimum može biti problema", za SportSport.ba ističe trener Maglaja Mahmut Obralić.

"Prije početka sezone imali smo u planu biti među 10, ali sticajem okolnosti stvari su se promijenile. Sada želimo ostati u samom vrhu i mislim da to svojim igrama zaslužujemo. Imamo dobru ekipu sa dosta domaćih i par igrača iz okolnih mjesta. Grad je stao iza nas, Uprava radi sjajan posao, dvorana nam je uvijek ispunjena i mislim da smo na dobrom putu, te da smo lijepa priča bh. rukometa. Dobro igramo i u gostima gdje nas niko nije nadigrao i kada smo poraženi to je bilo u neizvjesnim završnicama", dodao je trener Maglaja.

Situacija u bh. klupskom rukometu nije sjajna sa čime se slaže i Obralić, čovjek koji je "odgojio" veliki broj sjajnih rukometaša.

"Moramo se što više posvetiti radu s mladim igračima. Mi u Maglaju imamo Školu rukometa još od 1997. godine i mislim da je to recept za uspjeh. Dobro se radi u Ljubuškom, Zavidovićima i još nekim sredinama, ali to nije dovoljno. Put do stvaranja kvalitetnog igrača je dugotrajan. Ne smijemo uvoziti polovne igrače, a očekujem da skraćenje lige donese jedan određeni kvalitet", govori Obralić, te dodaje:

"Nemamo kontinuiran rad na nivo omladinskih selekcija. Sve se radi stihijski i onda nam ni djeca nemaju motiv da kroz reprezentativnu selekciju izgrade neki svoj put prema vrhunskom rukometu. Postoje inicijative za promjenu takvog stanja, ali ne shvataju se ozbiljno. Mislim da Rukometni savez, odnosno organi koji su zaduženi za to, moraju se konačno uhvatiti u koštac sa problemima."

Obralić je svojevremeno bio jedan od inicijatora osnivanja Udruženja trenera na nivou Bosne i Heregovine.

"Pokušao sam nešto uraditi i po tom pitanju. Udruženje trenera u Republici Srpskoj postoji, a u Federaciji BiH ne postoji. I to nam stvara ogromni problem jer već godinama nemamo seminara za trenere, licenciranje ne postoji. Danas svako može biti rukometni trener, kriterij ne postoje i to je po meni neprihvatljivo", ističe trener Maglaja.

"Imamo mnogo problema i mogu razumjeti da ih ne možemo riješiti sve odjednom. Ali, hajde da pokušamo postepeno otklanjati nedostatke. Sistem takmičenja u omladinskim selekcijama ne postoji, možda bismo mogli od toga krenuti, pa recimo igrati po tom sistemu četiri godine, ako ne bude davao rezultate, možemo razmisliti o promjenama. Teško je, država nam je uređena tako kako je uređena, ali ako su se u Fudbalskom savezu stvari mogle posložiti zašto onda ne bi i u Rukometnom savezu", zaključio je Obralić naš razgovor.

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi