Küng iznenadio i postao svjetski prvak u spustu

Prvi Švicarac nakon 1997. godine

Küng iznenadio i postao svjetski prvak u spustu

Nakon Sestrierea 1997. godine Švicarska ponovo ima svjetskog prvaka u spustu. Bruno Kernen je bio posljednji Švicarac koji se okitio titulom u najbržoj alpskoj disciplini. Ove subote je na neugodnoj Birds of Prey stazi, iskusni 31- godišnji Patrick Küng je doskijao do svog najboljeg rezultata u karijeri.

Do sada je imao dvije pobjede u Svjetskom kupu, po jednu u u superveleslalomu i spustu. S tim da je ta spustaška ostvarena u Wengenu prošle godine, dok je ova superveleslalomu upravo u Beaver Creeku.

Ovaj spust je imao svoju posebnu draž, jer je ukupno 15 skijaša bilo unutar jedne sekunde. Küng je imao vrijeme 1:43.18, dok je njemu najbliži bio na oduševljenje domaćih navijača Travis Ganong sa 24 stotinke zaostatka, što je druga medalja za Amerikance na ovom prvenstvu. Treći je opet bio jedan Švicarac, Beat Feuz sa 31 stotinkom slabijim vremenom. Steven Nyman je ostao kratak za tri stotinke, Francuz Fayed za osam. Branitelj naslova Aksel Lund Svindal je završio kao šesti (+0.45).

Rezultati spusta:
1. Patrick Küng (Švi) 1:43.18
2. Travis Ganong (SAD) +0:24
3. Beat Feuz (Švi) + 0:31
4. Steven Nyman (SAD) + 0:34
5. Guillermo Fayed (Fra) +0:39
6. Aksel Lund Svindal (Nor) +0:45
7. Ondrej Bank (Češ) + 0:56
8. Adrien Theaux (Fra) +0:63 
9. Carlo Janka (Švi) +0:67 
9. Andrew Weibrecht (SAD) +0:67

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.