Alić: Karijeru mislim okončati nakon Olimpijskih igara u Tokiju
Veteran zeničke i bh. atletike još uvijek prkosi godinama, a cilj mu je da završi karijeru nakon što nastupi na Olimpijskim igrama u Tokiu

Veteran zeničke i bh.atletike imao uspješnu sezonu

Alić: Karijeru mislim okončati nakon Olimpijskih igara u Tokiju

Dino Kurbegović, foto: Dino Kurbegović

Prošle sezone osvojio je zlato na Mediteranskim igrama u španskoj Tarragoni, naravno riječ je o veteranu bh. atletike Hamzi  Aliću, kapitenu Atletskog kluba Zenica, koji će uskoro i diplomirati na Fakultetu za sport i Tjelesni odgoj u Sarajevu.

Hamza Alić je veliki borac i sportista koji prkosni godinama, on ne odustaje ni od treninga, te nastupa na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju, mada će već početkom iduće godine napuniti 40 godina.

"S obzirom na to da godine dolaze, za nepuni mjesec napunit ću 40 godina, teško je, iskren da budem, biti u vrhunskoj formi, te doći na nivo vrhunskih rezultata. Ali, pokušat ću da zadržim što bolji nivo, da budem na nivou oko 20 metara i da pokušam iznenaditi te 2020. godine otići u Tokio. To bi bila kruna moje karijere i onda bi se mogao i oprostiti od aktivnog bavljenja atletikom, te svoje mjesto prepustiti mlađim atletičarima", kaže Alić.

Mada se priprema za narednu sezonu, ističe kako će, gotovo sigurno, propustiti dvoranske nastupe, a da bi na borilište mogao tek pred 1. maj. Što se tiče protekle sezone, ističe da su svi u klubu prilično zadovoljni svojim rezultatima.

"Lično sam prezadovoljan, s obzirom na tu mediteransku zlatnu medalju. Niko nije očekivao da mogu doći do prve pozicije, ako uzmemo u obzir da sam imao tek 10.-11. rezultat. Iza mene su ostali jedan Žunić, Mihaljević, Pezer…koji su bacali daleko preko 21 metar. Taj dan, mogu slobodno reći, posrećilo mi se, ali imao sam i svoj dan" prisjetio se Alić.

On je 17 puta bio bh. prvak – prvi put 2001., a zadnji put ove godine, što mu daje snage da nastavi. Ipak spominje i mlađe kolege, pred kojim je vrhunska karijera.

To dovoljno govori koliko je kontinuiran rad i koliko, u stvari, atletičar i sportista može da traje. Tako da sam, stvarno, ponosan na sve rezultate. Ponosni smo da imamo u klubu balkanskog rekordera Mesuda Pezera, pred kojim je sjajna karijera, on je relativno još mlad, evo vidite koliko je meni godina, pred njim je zaista velika karijera. Tu su i Amel Tuka, Maid Redžić, Abedin Mujezinović, Dejan Mileusnić, Mediha Salkić, koji su u ovoj sezoni imali sjajne rezultate", kaže veteran naše atletike.

Atletski klub Zenica stvarno ima jednu elitu u svojim redovima

"Moram da kažem da smo najbolji sportski kolektiv u gradu pa, možda i u BiH. Svi smo skromni i ne pričamo puno o sebi, ali činjenice i rezultati govore koliko smo uspješni u onome što radimo. Grad Zenica i BiH ne treba da se sekiraju za dobre rezultate naših atletičara", kazao je za kraj atletski velikan i veteran , čiji je priznati lični rekord 20,82 metra, a najveći domet srebrena medalja sa Evropskog dvoranskog prvenstva iz Göteborga 2013. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi