Amel Tuka u pohodu na medalju u svom prvom finalu Evropskog prvenstva u dvorani
Može li Tuka večeras nakon 2015. godine i bronze na Svjetskom prvenstvu, donijeti još jednu medalju za BiH, ovaj put na Evropskom dvoranskom prvenstvu

Najbolji bh.atletičar večeras nastupa u Glasgowu

Amel Tuka u pohodu na medalju u svom prvom finalu Evropskog prvenstva u dvorani

D. Kurbegović

Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka večeraš će u škotskom Glasgowu nastupiti u finalu dvoranskog prvenstva Evrope. 

Tuka je bio najbolji u prvoj kvalifikacionoj utrci i kao jedan od favorita nastupio je u jučerašnjem polufinalu. Konkurencija je bila veoma jaka, ali se Amel uspio domoći finala, gdje će večeras ponovo pokušati da obraduje cijelu naciju.

Tri utrke u tri dana, od čega su prve dvije bile u vremenskom razmaku manjem od 24 sata svakako da predstavljaju poteškoće za sve takmičare koji su izborili finale. Prije odlaska u Škotsku, Tuka je izjavio da je cilj ulazak u finale

"Neću da se opterećujem plasmanom i rezultatima, naravno da imam želju da dođem u finale, ali ako se to ne desi neću sebi dozvoliti da žalim zbog nečeg, jer znam da će se ovo što radim odraziti tek na ljetnom dijelu sezone. Volim se takmičiti tako da će mi to dati samo dodatno iskustvo", poručio je Tuka pred odlazak u Glasgow.

Sigurno da svi u BiH nestrpljivo očekuju večerašnji nastup našeg takmičara, te se nadaju da nakon bronzane medalje na Svjetskoj prvenstvu 2015. godine, Amel ponovo može do medalje na jednom velikom takmičenju.

Ako se to i ne desi, svakako da treba biti zadovoljan i samim ulaskom u finale, budući da je ovo Tukino prvo Evropsko dvoransko finale. Takmičenja u dvorani su ustvari jedna vrsta pripreme za ono što ga čeka ovog ljeta, tako da je za njega najbitnije da ostane zdrav, te da ima što više kvalitetnih takmičenja.

Amelu će najveći konkurenti za medalju večeras biti Garsia, Bube, De Arribe, Webb, a biće zanimljivo vidjeti koje će vrijeme večeras imati, sigurno da se osjeti umor kod takmičara, a to se najbolje vidjelo u polufinalnoj utrci.

Amel je u kvalifikacijama imao najbolje vrijeme 1:47.95, dok je u polufinalu trčao 1:50.41, pa ćemo vidjeti koliko mu je još ostalo svježine i snage da večeras istrči još jednu sjajnu utrku.

Finale Evropskog prvenstva na 800 metara večeras je na programu 19:57 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi