Bh. atletika bez većih rezultata u 2022. godini: "Klubovi rade da se ovaj sport što bolje predstavi"

Muhamed Fisović u razgovoru za SportSport.ba

Bh. atletika bez većih rezultata u 2022. godini: "Klubovi rade da se ovaj sport što bolje predstavi" · Intervju

H. Zilić

Za atletiku kažemo da je "kraljica sportova", a posljednji rezultati Amela Tuka, Mesuda Pezera, digli su i popularnost ovog sporta u Bosni i Hercegovini, pa sve više mladih vidimo u atletskim disciplinama.

Klubovi u Bosni i Hercegovini rade ozbiljno i upravo rezultati Tuke, Pezera i ostalih naših atletičara daju vjetar u leđa mlađoj pouplaciji. Ipak, 2022. godina bila je malo slabija u odnosu na prethodne.

AK Sarajevo godinama je u vrhu bh. atletika, a dio ovog kluba je i sekcija Hadžići koju uspješno vodi mladi trener Muhamed Fisović, koji je posljednjih godina napravio značajne rezultate sa svojim članovima. Sekcija iz Hadžića se takmiči u svim dobnim kategorijama, a ima preko 100 aktivnih članova.

Za kraj 2022. godine iskoristili smo priliku da sa trenerom Fisovićem malo porazgovaramo o rezultatima kluba, ambicijama, da se i dotaknemo trenutnog stanja u bh. atletici, kako bi "kraljicu" sportova na još jedan način približili bh. javnosti.

Stigli smo do kraja 2022. godine, pa da počenmo sa generalnim pitanjem. Kakva je godina iza bh. atletike?

"U 2022. godini i ne možemo baš biti ponosni uspjehom bh. atletike, samim tim da se naš Amel Tuka susreo sa par lakših povreda, koje su naravno imale uticaja na dalji uspjeh bh. atletike. Tako da smo odmah bili uskraćeni na rezultate iz prethodnih godina, gdje nas je Amel Tuka predstavljao i gdje smo donosili medalje sa nekih većih takmičenja kako sa Svjetskog prvenstva tako sa Dijamantske lige i većih mitinga. Ove godine u par navrata su nas uspijeli obradovati Abedin Mujezinović (400-800m), Mesud Pezer (kugla), Hamza Muharemović (kugla), Emina Osmanović (dalj), Ajla Bašić (kladivo), Nejra Bosnić (100-200m), Arian Milicija (motka) rekorderka BiH.

Oglasi

Vaša sekcija je imala nekoliko zapaženih rezultata. Kako bi okarakterisali godinu na izmaku?

"Sekcija Hadžići u 2022. godini je i devetu godinu zaredom dio kolektiva AK Sarajevo. Moji atletičari i atletičarke su bili dio pobjedničkog tima u više kategorija, počevši od prvaka BiH za seniore i seniorke , juniore i juniroke, prvaci za mlađe juniorke, pionire i pionirke. Atletska sekcija Hadžići može biti ponosna na postignute rezultate u 2022. godini kako na ekipnom planu, tako i pojedinačnom. Sekcija je imala 6 prvaka BiH u različitim kategorijama, a to su: Omar Dupovac (prvak BiH za mlađe juniore-dalj), Ajla Ramić (mlađe juniorke -disk), Adi Kasum ((dvorana) mlađi juniori- dalj), Benjamin Dilberović (mlađi junior-kugla), Edin Šehović (pioniri-dalj), Ejla Tulić (koplje). Još bih pomenuo i Danisa Fejzića, Nejru Kadić, Umu Korić, Sarah Džajić, koji su doprinijeli svim ovim uspijesima.

Ciljevi kluba, odnosno vaše sekcije u narednoj godini?

"Ciljevi kluba ostaju isti, pokušati obraniti titule iz prethodnih godina i potruditi se da osvojimo medalje sa nekih većih takmičenja. Kolektiv sekcije Hadžići će i dalje biti dio uspjeha AK Sarajevo."

Kakav je trenutno položaj atletike kod mladih? Koliko vlada interesovanje za "kraljicu sportova" u BiH?

Oglasi

"Trenutno klubovi iz Bosni i Hercegovini rade na tome da atletika bude što bolje predstavljena mlađoj populaciji kroz školska takmičenja i atletske sekcije. Atletika u našoj državi ima puno veći položaj u odnosu na prethodne godine, tako da možemo biti zadovoljni odazivom da se djeca bave prvenstveno sportom tj. atletikom. Na području općine Hadžići, atletika je podignuta na jedan veći nivo, jer je sve veća zainteresovanost za našu sekciju, što nam je naravno veoma drago."

Gdje se krije tajna uspješnog rada u mlađim kategorija u relativno mladoj sredini. U ovom slučaju vi radite većinom na općini Hadžići?

"Na području općine Hadžići u našoj sekcije imamo vise od 100 članova. Možemo reći da se tajna krije u našem profesionalnom odnosu prema budućim sportašima. Vrlo je važna ponuda koju nudimo roditeljima tj. djeci, počevši od takmičenja i raznih kampovanja (ljetni, zimski).

Da li u planu imate i neka veća dostignuća na seniorskom nivou u budućnosti?

"San svakog sportaša su veća dostignuća. Radimo na tome da svake godine ostvarimo veće rezultate. Kroz strpljiv rad i proces u budućnosti se možemo nadati boljim rezultatima."

Šta je potrebno da bi čovjek danas bio dobar atletičar?

"Potrebno je strpljenje, veliki trud, zalaganje na treninzima i naravno što je najvažnije profesionalni odnos prema životu kao pojedinac. Naravno sve to priželjkuje finansijsku podršku od nadležnih vlasti."

Da li bi nešto dodali za kraj što smo zaboravili?

"Vi mediji možete dosta pomoći ka tome da se mladi što više bave sportom i da se sklone sa ulica. Jer se kroz sport lakše izgrađuju u čovjeka."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi