"Žena sam kad trčim na 100 i 200 metara, a muškarac u trkama preko 400 metara?"
Foto - EPA

Caster Semenya ismijava odluku o zabrani nastupa

"Žena sam kad trčim na 100 i 200 metara, a muškarac u trkama preko 400 metara?"

M. Šljivak

Južnoafrička atletičarka Caster Semenya konstantno je u centru pažnje svjetske javnosti jer zbog viška testosterona u krvi ima veliku prednost u odnosu na ostale takmičarke te se njeni nastupi smatraju borbom biološkog muškarca protiv žena.

Zbog toga je Svjetska atletska federacija odlučila da se 31-godišnjoj atletičarki zabrani nastup u svim disciplinama od 400 metara i više, ako ne bude uzimala lijekove koji će joj drastično smanjiti nivo testosterona.

Ova odluka je izazvala podsmijeh kod Semenye koja se oglasila na društvenim mrežama.

"Prema njima muškarac sam ako trčim na 400, 800, 1500 i 1600 metara, a žena ako se takmičim na 100, 200 metara i na dugim stazama. Kakvo istraživanje. Koja budala je to radila?", pita se Semenya.

Južnoafrikanka je dvostruka olimpijska pobjednica na 800 metara, te trostruka svjetska šampionka u ovoj disciplini. Također, 2017. godine uzela je i bronzu na 1500 metara.

Nedavno je ostvarila najbolji rezultat karijere na 3.000 metara 8:54.97, a planirala je da trči i na 5.000 metara.

To joj očigledno neće dozvoliti i Semenya se ponovo našla u veoma neugodnoj poziciji.

Top Komentari

Sanska_Prangija
Ne mosh je ni derat'
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi