Zvanično: 'Sumnjivoj' Semenyi dopušteno da se takmiči
Nakon dugogišnjeg sudskog procesa atletska federacija donijela je konačnu odluku. FOTO: EPA

Konačna odluka

Zvanično: 'Sumnjivoj' Semenyi dopušteno da se takmiči

S. Grebović

Ovaj svojevrsni presedan u svijetu sporta dobio je epilog, južnoafičkoj atletičarki Caster Semenyji je IAAF dopustio da se ponovo takmiči.

Novi zakon IAAF-a o količini muškog testosterona u tijelu žena privremeno je zaustavio Caster Semenyju da se bavi atletikom.

Svetska atletska federacija IAAF je u aprilu prošle godine donijela odluku kojom zahtjeva da žene sa višim nivoom testosterona od normalnog (bolest poznata kao hiperandrogenizam), vještačkim putem smanje taj nivo hormona u svom tijelu.

Onaj ko se usprotivi tom zahvatu neće mu biti omogućeno dalje da se takmiči, a zabrana se odnosi na discipline od 400m do 1000m.

Upravo se sa ovim problemom suočila dvostruka Olimpijska prvakinja Caster Semeya kojoj je vrhovni sud Švicarske nedavno dozvolio da se takmiči bez snižavanja nivoa testosterona. Time je nastavljen dugogodišnji rat južnoafričke atletičarke i IAAF-a.

"Ovo je važan slučaj koji će imati fundamentalne implikacije za ljudska prava sportistkinja", rekao je Doritos Schram, advokat iz Švicarske koji je bio zadužen da zastupa prava atletičarke.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti